Pocetna Rukomet Igraće se u Užicu još dobrog rukometa

Igraće se u Užicu još dobrog rukometa

2779
0
Podelite

Rukometaši Užica završili su takmičenje u Drugoj ligi Kopaonik na drugom mestu. Trener Miroslav Kujundžić najavljuje bolje dane i preporod rukometa u gradu na obali Đetinje
Odavno je rukomet izgubio na popularnosti, otišao u zapećak a letargija rezultata odrazila se i na kvalitet. Do samo pre nekoliko godina rukometaši Užica imali su viziju, bili u vrhu, na pomolu su bili neki bolji dani… A onda neočekivano krenulo se na dole. Trenutno se takmiče u Drugoj ligi Kopanik, a drugo mesto na tabeli i nesrećan poraz u Prijepolju, koji je direktno odlučivao o prvom mestu, ipak ukazuju da se u ovom klubu nešto pozitivno dešava.


Miroslav Kujundžić, trener, predsednik i igrač kluba za Vesti kaže da je osvojeno drugo mesto na tabeli, na kraju završenog prvenstva, uspeh koji ukazuje da u klubu ima potencijala:
-Obzirom da smo prethodnih sezona bili pri dnu tabele, pa u zlatnoj sredini, onda ovo drugo mesto možemo smatrati uspehom. Ostaje samo da žalimo za tim prvim mestom koje bi nas odvelo u viši rang. Rukomet je i ovog puta izrežirao jednu neverovatnu priču. Do zadnjeg kola bilo je neizvesno, a nama je utakmica u Prijepolju bila odlučujuća. Sekunde su nas delile od uspeha, ali na žalost nismo otišli ni mi ni Prijepolje, već treći klub, Napredak iz Kruševca. – kaže Miroslav i dodaje:
-Iako smo u prvenstvo krenuli sa malim fondom igrača, uspeli smo da se izborimo i postanemo protivnik od koga mnoge ekipe strepe. U međuvremenu smo vratili našeg bivšeg igrača, pivotmena Aćimovića, koji je igrao za superligaša Slogu iz Požege, kao i pet gluvonemih igrača, na čelu sa Admirom Durakovićem. Oni su ujedno i članovi reprezentacije gluvih i nagluvih Srbije, tako da se odmah dobilo na kvalitetu. Uspeli smo da napravimo odličan spoj mladosti i iskustva. Nastojimo da ekipu održimo na okupu, pa da sledeće sezone pokušamo da ostvarim ono što nismo u ovoj, prvo mesto i viši rang!
Da bi se klub podigao na neki nivo potrebne su finansije:

-Naš jedini izvor finansija su budžetska sredstva koja su nam dovoljna da preživljavamo. O opremi, dovođenju novih igrača, pripremama, i ne razmišljamo. Za nas je to nemoguća misija. Za uspeh kluba potrebno je da imate zaokruženu finansijsku konstrukciju, ali isto tako je potrebno da imate dobru organizaciju kluba, ali i dobru trenersku i sudijsku organizaciju. Trenutno u Užicu ima samo nekoliko ljudi koji su kompetentni da budu rukometni treneri i sudije, ali te ljude jednostavno je nemoguće animirati. Morate da ih platite, a mi trenutno za to novca nemamo. U upravi kluba imamo nas nekoliko istinskih zaljubljenika, da ne kažem zaluđenika, u rukomet, ali nam je svaka pomoć dobrodošla.
Svi su svesni da su za lepu i blistavu budućnost kluba neophodne i mlađe selekcije:
-Bez toga se jednostavno ne može, zato smo kolega i ja upisali trenersku školu, skoro stižu i diplome, pa ćemo od septembra krenuti i sa selekcijama mlađih kategorija. Biće to uzrast od petog do osmog razreda učenika osnovnih škola, za početak ćemo raditi sa dečacima, ali ako se ukaže prilika formiraćemo i selekcije za devojčice.
Jedan od problema rukometaša je i nedostatak terena za treninge:
-Znate i sami da se rukomet igra na terenu pravougaonog oblika, dužine 40 metara i širine 20 metara. Zbog te specifičnosti mi ne možemo svugde da treniramo. Jedini teren imamo u dvorani Veliki park, ali ona je potrebna i drugim sportistima. U hali smo uspeli da dobijemo samo dva termina, i to ona nepopularna, u noćnoj smeni od 22 do 23 časa. Bolje termine dobijaju jači klubovi. Svojevremno sam i ja počinjao da treniram rukomet na betonu, ali današnja deca i njihovi roditelji to nedozvoljavaju. Iskren da budem već nekoliko godina se nadam i uzdam u sportsku halu u Kračgovu. Ona je toliko potrebna svima nama, a nama posebno jer će imati i rukometni teren.
Za rukometaše Užica, iako je prvenstvo završeno, priča o višem rangu još uvek nije nemoguća:

sdr

-Postoje opcije da Evropska rukometna federacija zabrani klubovima sa Kosova da se takmiče u srpskoj ligi. Ukoliko se to dogodi mi ćemo kao drugoplasirana ekipa biti pozvani da popunimo ta upražnjena mesta. Lično ne bih želeo da se to dogodi, zbog klubova sa Kosova, ali ako nam se pruži šansa mi ćemo je oberučke prihvatiti pa ćemo se za finansije snalaziti.
Svojevremeno je rukomet u Užicu bio među nekoliko prioritetnih sportova:
-Već godinama to više nije tako. Drugi klubovi, poput KK Sloboda ili FK Sloboda su se podigli i ogroman deo budžeta ide na njihove žiro račune. Mi jesmo stagnirali poslednjih godina, ali nismo jedini. Uvek smo se oslanjali na igrački kadar iz grada i regiona, a zašto nemamo više para iz budžeta, to je pitanje za čelnike jer mi ne možemo uticati na njihove odluke. Nama je ove sezone jedino preduzeće Nebos izašlo u susret, ali niko drugi kome smo se obraćali, nije imao interes da ulaže u sport.

Ostavite odgovor