Pocetna Društvo Teški metali u dvorištu vrtića u Kosjeriću

Teški metali u dvorištu vrtića u Kosjeriću

2166
0
Podelite
kosjeric printscreen YT FOTO TREF

Zemljište u Kosjeriću je kontaminirano teškim metalima, potvrdile su stručne analize akreditovanih laboratorija rađene na osam lokacija u ovoj opštini.

U prostoru Dečjeg vrtića Olga Grbić, u centru varošice, rezultati ispitivanja su najalarmantniji. Na mestu gde se svakodnevno igraju najmlađi Kosjerci koncentracija nikla čak 13,5 puta veća od dozvoljenih granica.

Udruženje Ekološki pokret Kosjerić je iniciralo analize zemljišta koje su uradili Zavod za javno zdravlje Beograd i Institut za primenu nuklearne energije. Na svih osam lokacija, među kojima je osim vrtića i zemljište OŠ Mito Igumanović, registrovana je koncentracija nikla veća od gornjeg dozvoljenog limita. Pojedinačno i drugi teški metali – hrom, vanadijum, barijum, bakar i antimon – prešle su dozvoljene granice, s tim što su njihove vrednosti bliže graničnim nego remedijacionim.

Istraživanje nije obuhvatilo utvrđivanje porekla teških metala, ali se u njemu nalaze preporuke koje se tiču dečjeg vrtića Olga Jovičić. U njima se savetuje da se zemljište zameni novom nezagađenom zemljom, a dok se to ne učini, deca treba da „izbegavaju aktivnosti koje dovode do kontakta sa zemljištem“.

Ostavite odgovor