Pocetna Društvo Užički osnovci takmičiće se u Šangaju

Užički osnovci takmičiće se u Šangaju

877
0
Podelite

Troje učenika Andrej Stevanović, Luka Majkić i Dragica Gavrilović Prve osnovne škole kralja Petra Drugog pobednici su u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo u edukativnoj robotici.

Takmičenje na kome su učestvovali osnovci i srednjoškolci održano je u Beogradu. U decembru mesecu takmičiće se na Svetskom prvenstvu u kineskom gradu Šangaj u konkurenciji sa učenicima iz 50 zemalja sa svih kontinenata.

Pre dve i po godine Prva osnovna škola dobila je pet robota kao donaciju od Fonda B 92 u akciji “Bitka za znanje”. U prvoj godini bili su pobednici, zatim prošle godine su osvojili drugo mesto, a sada su ponovo prvi.

Na takmičenju robotički komplet se sklapa i učenici imaju određen način kako da reše probleme u roku od tri minuta.

-Sve ovo je način logičkog mišljenja i kako da dođu do rešenja. To je osnova i dobro je što razvijaju taj način razmišljanja – istakao je Goran Bojović, nastavnik informatike.

Učenica sedmog razreda Dragica Gavrilović već je ranije učestvovala na takmičenjima, a ovaj put bavila se preprekama i programiranjem. Njeni drugovi su radili dodatke za robota i kako je navela bili su složni i dobro organizovani.

-Ovo je budućnost svih nas i smatram da je ovo začetak neke moje karijere – rekla je Dragica.

Luka Majkić, učenik petog razreda objasnio je da njegov zadatak na takmičenju bio je sklapanje prepreka i nastavaka za robota uz pomoć kojih će da izvrši određene zadatke.

-Počeo sam ovim da se bavim jer me zanima, nije toliko teško a za to mi je potrebno znanje iz informatike i matematike-istakao je Luka.

Andrej Stevanović, učenik petog razreda na takmičenju je radio isto što i Luka, pa su mu prepreke bile najteže.

– Kada smo saznali da samo prvi osećao sam uzbuđenje i klecala su mi kolena-rekao je Andrej.

Za pripremu učenika za Svetsko prvenstvo potrebno je da se nabaviti robotički komplet koji košta preko 500 evra.

Takmičenje u edukativnoj robotici je u svetu masovno, dok kod nas problem su skupi roboti.

Primera radi u Kini pola miliona učenika kreće u kvalifikacije za to takmičenje koje se završava Svetskim prvenstvom sa oko 10.000 učesnika.

Ostavite odgovor