Pocetna Ekonomija Unikatni uređaji za obradu vazduha

Unikatni uređaji za obradu vazduha

653
0
Podelite

Pravimo uređaje za obradu vazduha, tipske i centralne komore koje kao takve nigde ne možete da kupite, a ispunjavaju potrebe ne samo oblika nego i svih tehničkih zahteva, kaže za „Vesti“ Sreten Vuković

Skoro ceo radni vek Steren Vuković bio je deo tima projektnog biroa užičkog preduzeća MPP „Jedinstvo“. U vreme kada se moglo, radeći u društvenom preduzeću otvoriti i svoju  firmu  1988. godine otvara auto perionicu Woosh, pa je kako kaže u najvećem delu dana radio „umno“, a posle podne „malo umno“. Međutim, posle deceniju i po počinje i u privatnom biznisu da se bavi onim što najbolje poznaje i u čemu je najstručniji, termotehnikom. Projektuje, ali i proizvodi uređaje za obradu vazduha, ventilaciju, grejanje, hlađenje sa i bez sistema za povratak toplote dajući pun ekološki doprinos. U početku je to bilo  na zanatskom nivou, a  ozbiljnije posvećuje ovom poslu od 2006. To radi i danas u svom malom projektnom birou i u objektima u dvorištu koji služe za proizvodnju, pre svega, staroj kući koja je preživela i bombardovanje Užica od strane saveznika u jesen 1944. godine.

-Pravimo uređaje za obradu vazduha, tipske i centralne komore koje kao takve nigde ne možete da kupite, a ispunjavaju potrebe ne samo oblika nego i  tehničke zahteve. Zapravo, obezbeđuju  mikro klimu  u prostorima  u kojima se odvija proizvodnja ili bilo koja druga delatnost. Ovi proizvodi nikada nisu toliko tipizirani. Nijedna komora i ne može da bude ista, jer su i prostori u kojima se smeštaju različiti po svojim zahtevima i mi se  razlikujemo od ostalih po tome što se trudimo da svaki taj zahtev težimo da ispunimo – kaže između ostalog, Sreten.

„Ventes“ može da uradi svaku centralnu komoru u skladu sa svim zahtevima i smeštajnim mogućnostima kupca. NJihova konfiguracija može da bude horizontalna, vertikalna, u jednom ili dva nivoa, zonska i kombinovana sa kanalskim priključcima na željenoj strani. Povraćaj toplote radi se svim vrstama rekuperacije. Do sad najveća centralna komora sa klimatizacijom je rađena sa protokom od V= 12.500 m3/h.

Tipske komore su plafonske i zidne. Plafonske zahvataju oblast protoka od 500 do 3.000 kubika vazduha na sat, a rade sa toplovodnim ili elektro grejačem. One koje pravi „Ventes“, jedinstvene su i ne mogu se nigde kupiti. Zidne su namenjene vazdušnom grejanju i ventilaciji malih prostora, nema potrebu za kanalskim razvodom vazduha pa su montažni radovi minimalni.

Sve ove uređaje koji se odlikuju visokim kvalitetom, velikom efikasnošću, lakoćom za održavanje i programiranim kontrolama spremnim za rad, Sreten je do sada proizveo i montirao u mnogim prostorima u užičkom kraju, u proizvodnim halama, bankama, kafićima, restoranima, zdravstvenim ustanovama.Smatra, da će za ovom proizvodnjom itekako biti potrebe u budućnosti.

-Do tržišta dolazim tako da me zovu ljudi kada ne znaju šta da rade. Drugačije ne može – kaže Sreten i ukazuje na promene koje su se desile na tržištu poslednjih decenija.

-U odnosu na vreme kada su u velikoj državi radile velike firme tada ste kada nudite projekat termotehnike razgovarali sa ljudima iz struke, a sada razgovarate direktno sa investitorima. Problema u komunikaciji bilo je i ranije i to sa ljudima koji poznaju struku,a ne žele da se radi kako treba . Međutim, sada investitori ne znaju ili neće da znaju o tome ništa, a nemaju ni tehničko lice sa kojim ćete razgovarati. Na primer, nekada ste građevinsku dozvolu mogli dobiti a da niste imali termotehnički projekat. Sada je ovaj projekat po zakonu jedan od uslova za dobijanje građevinske dozvole, ali je za investitore skupo ako ga uradite u skladu sa zakonom, onako kako je potrebno i najčešća rečenica koju dobijete od potencijalnog klijenta je : Ja o ovome ne znam ništa, ali ovo je preskupo. To sve govori kako se danas radi – kaže Sreten.

Sretenu u poslu najviše pomaže najmlađi sin Petar koji je završio industrijski dizajn na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Dizajnirao je kontrolni panel.

-Radim posao u svojoj struci, a u očevoj firmi samo ono što je u mom domenu, jer nisam mašinac, već industrijski dizajner. Da li ću potpuno nastaviti da razvijam očevu firmu, to se nikada ne zna – kaže Petar koji je pre četiri godine, od 2.000 prispelih radova, bio među petnaest nagrađenih autora na prestižnom američkom  „Michelin Challenge Design“ konkursu za dizajn koncept automobila za 2030. godinu. Nagrađeni radovi predstavljeni su na jednom od najvećih auto sajmova u Detroitu.

Sreten ima još dva starija sina, Nikolu koji je, takođe, mašinski inženjer i živi i radi za jednu inostranu firmu u Beogradu, dok je Nemanja IT stručnjak.

Sreten kaže da svaki posao, naročito ovaj kojim se bavi, zahteva znanje i stučnost, ali po njegovim rečima, cena umnog rada je nula.

-Opstajem u poslu zato što nemam  mnogo zaposlenih, jer je firma tipično porodična, pa se borimo nekako. Da bih napravio projektovani uređaj, sarađujem sa odabranim firmama u Srbiji, a moram komponente nabavljati i u inostranstvu.

Sreten ima i tri patenta. Preduzetničke i inovativne gene imao je od koga da nasledi. Sretenov deda Filiman bio je kožar, a otac Momčilo Vuković dugogodišnji direktor sistema „Prvog partizana“. I Sreten i njegovi sinovi uspešno nastavljaju putem koji je u ovoj porodici još pre više od veka jasno trasiran.

Ostavite odgovor