Pocetna Društvo Krivi špekulanti?

Krivi špekulanti?

2024
0
Podelite

Pad otkupne cene borovnice zadaje glavobolje i proizvođačima i hladnjačarima. Sa početnih 5 evra  otkupna cena trenutno je 200, odnosno 300 dinara za svežu borovnicu. Šta se dogodilo na tržištu i kakvi su poremećaji pitali smo jednog od najvećih izvoznika ovog voća, Ivana Rakovića firma  “Brestovik” iz Grocke koji nije prekinuo otkup i kako sam kaže veoma je zainteresovan za višu cenu borovnice jer je i sam gaji na pet hektara.  Kaže da je na početku berbe borovnicu u otkupu plaćao 750 dinara što je prema njemu bila nerealna cena koju su diktirali špekulanti koji su je veštački dizali, iskompromitovali branšu pred kupcima u Evropi tražeći znatno više izvozne cene i 8-10 evra na šta ino-kupci nisu pristali. Špekulanti su na taj način doprineli povlačenju velikih kompanija iz Evrope sa našeg tržišta, Holanđana, Nemaca, Italijana i njihovu orijentaciju na druge zemlje. Zatim su sa cenama od 5-6 evra izvezli deo sveže borovnice u Rusiju, a zatim je i ovaj izvoz stao zadajući i na taj način svima štetu.

-Veštački su dizali cenu, poslovali bez “global gapa” za rusko tržište, povukli se i svima napravili problem – kaže Raković. Ova hladnjača otkupljuje borovnicu i od proizvođača iz užičkog kraja, sa Bele Zemlje iz Bajine Bašte i ima sve potrebne sertifikate za ovaj posao. Prema njegovim rečima trenutno je “zamrznut plasman” sveže borovnice koja kako dodaje preko granice teško ide i za 3-4 evra. Borovnica se trenutno  otkupljuje i zamrzava i kao takva čeka prodaju, što je velika šteta jer najveću cenu postiže kao konzumna.

O prekidu otkupa na polovini berbe svedoči i slučaj jedne plantaže  koja se prostire na 2,2 hektara. Prvih desetak dana berbe sveža borovnica za rusko tržište otkupljivana je od 5,1 do 5,8 evra.

-Ne može neko da ugovori otkup 6 tona borovnice za izvoz i da svakog petka formira cenu za iduću nedelju – navodi vlasnik  plantaže  kome je posle otkupa 1,3 tone prvoklasnih borovnica po ceni od 5,1 evro stigla informacija od otkupljivača koji “izvozi” za Rusiju da je za preostale količine cena 1,1-1,4 evra što je drastično smanjenje i njemu ne obezbeđuje osnovnu reprodukciju i pokrivanje troškova. Tvrdi da je na gubitku, jer će umesto da predaje svežu borovnicu morati da je zamrzava i plaća skladištenje što je dodatni trošak. Većina proizvođača navodi da se izvozne cene ovog voća kreću od 6,2 do 6,5 evra po kilogramu, ali da je nezajažljivost pojedinaca koji su tražili 9-10 evra strane kupce nateralo u beg.  Po kvalitetu domaća borovnica je znatno krupnija i bolja u odnosu na ovaj proizvod iz mnogih zemalja  Ulaganja su znatno veća nego kod maline, ali i zarada koja će sudeći prema ovim dešavanjima ove godine izostati veća od maline. Prema računici stručnjaka koji učestvuju u podizanju zasada borovnice cena od 3 evra za kilogram tek pokvira troškove proizvodnje terajući sve u minus. Rad berača u odnosu na malinu od 60 dinara za kilogram  duplo je skuplji i u užičkom kraju  kreće se oko evra. Ovakva situacija sa cenom borovnice  podseća na probleme u malinarstvu zbog čega su mnogi  iskrčili malinjake ne želeći da ulažu u proizvodnju u vezi koje ima mnogo pitanja, a malo odgovora.

Ostavite odgovor