Pocetna Ekonomija Predstavljen integrisani izveštaj o održivom razvoju

Predstavljen integrisani izveštaj o održivom razvoju

2625
0
Podelite

Prošle godine proizvedeno i prodato oko 610 hiljada tona cementa što je drugi najbolji rezultat po obimu proizvodnje u istoriji fabrike, nijedna povreda na radu, emisije štetnih materija znatno ispod zakonskih limita, a u primeni alternativnih goriva, još uvek se kasni.

Titan Cementara Kosjerić predstavila je integrisani izveštaj o održivom razvoju za 2018. godinu u zgradi izdvojenog odeljenja kosjerićke Osnovne škole „Mito Igumanović“ u Subjelu koja je zbog nedovoljnog broja đaka prestala da radi 2012., a zahvaljujući podršci Cementare, danas je prerasla u muzej.

Devetu godinu za redom Titan Cementara Kosjerić predstavlja integrisani izveštaj koji još uvek nije zakonska obaveza u Srbiji, ali je značajan jer u uokvirenoj poslovnoj filozofiji održivog razvoja koja objedinjuje ekonomske, ekološke i društvene ciljeve koji su usaglašeni i sa ciljevima održivog razvoja Globalnog dogovora UN, predstavi zainteresovanoj lokalnoj javnosti rezultate poslovanja.

Titan Cementara Kosjerić je prošle godine proizvela i prodala oko 610 hiljada tona cementa, što je drugi najbolji rezultat po obimu proizvodnje u istoriji fabrike. Postignut je zahvaljujući pozitivnim trendovima na tržištu Srbije, ali i Crne Gore u kojoj se autoput Kolašin – Podgorica gradi Titanovim cementom.

-Ove godine, takođe, beležimo dobre proizvodne rezultate, ali će biti teško i dosta izazovno dostići nivo iz prošle godine, najviše zbog toga što se dinamika radova u Crnoj Gori smanjuje. Međutim, trudićemo se da, ipak, dostignemo prošlogodišnji obim proizvodnje – kaže Gligorijević.

Integrisani izveštaj je pripremljen u skladu sa standardima cementne industrije i odgovarajućim protokolima Svetskog poslovnog saveta za održivi razvoj i kompatibilan je sa principima Međunarodnog saveta za integrisano izveštavanje. Dosta se bazirao na elementima društveno odgovornog poslovanja, na zaštiti životne sredine, kao i na bezbednosti i zdravlja na radu. Rezultati govore da prošle godine nije bilo nijedne povrede na radu, a što se tiče zaštite životne sredine, emisije štetnih materija su znatno ispod zakonom propisanih limita i bolji od internih ciljeva same kompanije koji su još strožiji.
-Tokom prošle giodine obnovili smo Integrisanu dozvolu za rad koja svakako, predstavlja dodatnu potvrdu efikasnosti našeg sistema zaštite životne sredine. Nastavićemo da usmeravamo snage na prioritete društvene odgovornosti, postizanjem još boljih rezultata u domenima zaštite životne sredine i bezbednosti i zdravlja na radu, kao i podrškom lokalne zajednice – izjavio je Gligorijević.

Miroslav Gligorijević je ovom prilikom rekao i da Titan Cementara Kosjerić kasni u primeni alternativnih goriva što je u ovom momentu, verovatno, i najveći rizik za održivost poslovanja kompanije. Cementara raspolaže naučnim argumentima koji ukazuju da korišćenje alternativnih goriva neće dovesti do dodatnog zagađenja vazduha u Kosjeriću.
-Podaci govore da nisu tačna mišljenja i tvrdnje da se alternativna goriva podmeću nerazvijenim zemljama. Upravo stepen korišćenja alternativnih goriva najveći je u ekonomski najrazvijenijim i ekološki najosvešćenijim zemljama Evrope, jer je tehnologija koja se koristi bezbedna i zrela i može se koristiti bez rizika za životnu sredinu – rekao je Gligorijević i još jednom podvukao da rad Titan Cementare Kosjerić ne utiče na kvalitet vazduha u Kosjeriću.

-Predstavljeni rezultati koje je beležila merna stanica Agencije za zaštitu životne sredine, jasno govore da kvalitet vazduha u Kosjeriću tokom godine prolazi kroz dve različite sezone – letnju, u kojoj je kvalitet odličan i u potpunosti usklađen sa propisanim limitima i zimsku u kojoj je zbog uticaja grejanja domaćinstava, vazduh skoro svakodnevno van definisanih graničnih vrednosti kvaliteta.Navedena meranja dokazuju da zagađenje vazduha u ovoj sredini postoji nezavisno od rada Cementare, jer je njegov kvalitet odličan u periodu kada ona radi punim kapacitetom, a sporan je uvek tokom zimskog perioda kada fabrika dobrim delom stoji zbog remonta – ističe Gligorijević.
Ovom prilikom predsednica Regionalne privredne komore Zlatiborskog upravnog okruga

Ana Lapčević, uručila je direktoru Titan Cementare Kosjerić nagradu za poslovnog lidera za 2018. godinu.

Nagradu dodeljuje Privredna komora Srbije i sada je bila prilika da nagrada Gligorijeviću bude i uručena.

-Osnovni razlog što smo za ovu nagradu predložili generalnog direktora Titan Cementare Kosjerić, Miroslava Gligorijevića, jeste veliko njegovo lično zalaganje za društveno odgovorno poslovanje kompanije. Cementara i Gligorijević lično, ulažu posebne napore u što detaljnije i preciznije proučavanje životne sredine u Kosjeriću i što transparentnije predstavljanje podataka o tome.

Takođe, ne treba zanemariti ni sve druge segmente društvene odgovornosti kao što je rad na dobrobiti lokalne zajednice, rad sa decom projekat „Za moj Kosjerić“ i drugo – rekla je između ostalog Ana Lapčević.

Ostavite odgovor