Pocetna Društvo „Benefiti zapošljavanja osoba sa invaliditetom“

„Benefiti zapošljavanja osoba sa invaliditetom“

762
0
Podelite
foto: ilustracija

U narednim mesecima na stranicama našeg nedeljnika realizovaćemo projekat „Benefiti zapošljavanja osoba sa invaliditetom“ koji sufinansira Grad Užice. Tema tekstova biće inkluzija u zapošljavanju- problemi, prepreke, predrasude koje su vezane za inkluziju zapošljavanja, ali i primeri dobre prakse.
Podaci iz istraživanja koja smo obavili interno ukazuju da stavovi javnog mnjenja o inluziji zapošljavanja osoba sa invaliditetom još uvek imaju distancu prema zapošljavanju osoba sa invaliditetom. Mnoge osobe sa invaliditetom koje su sposobne za rad ipak su nezaposlene – čak i do 80%. Najčešći razlog ove nezaposlenosti je pogrešna predstava poslodavaca da osobe sa invaliditetom nisu sposobne za rad i zato im nerado pružaju mogućnost zaposlenja (ILO, 2001).

Većina pripadnika opšte populacije građana Srbije ima u svom okruženju makar jednu osobu sa invalditetom koja je sposobna da svojim radom uz pomoć društvene zajednice ostvaruje sredstva za život. Ali i pored toga građani su malo informisani o ovoj populaciji stanovništva, te ima kao glavni kanal informisanja o ovoj grupaciji služe mediji. Čak 70“ kao kanal informisanja o zapošljavanju osoba sa invaliditetom koristi televiziju, radio, novine ili Internet.

Ako se uzme u obzir da su mediji glavni izvor preko koga se građani informišu o osobama sa invaliditetom i mogućnostima njihovog zapošljavanja, mišljenja smo da će afirmativno, istinito i objektivno izveštavanje o inkluziji u zapošljavanju osoba sa invaliditetom, problemima i potrebama, doprineti podizanju svesti Užičana, ali i građana sa teritorije Zlatiborskog okruga gde se nedeljnik Vesti distribuira. Kroz projekat ćemo akcenat staviti na činjenicu koja se često zaboravlja- da inkluzija između ostalog ima za cilj i programa Nacionalne službe za zapošljavanje stimuliše poslodavce za zapošljavanje osoba sa invaliditetom.
Opšti cilj projekta je unapređenje inkluzije u zapošljavanju, posebno zapošljavanju mladih osoba sa invaliditetom.

PROJEKTAT VESTI „BENEFITI ZAPOŠLJAVANJA OSOBA SA INVALIDITETOM“ SUFINANSIRA GRAD UŽICE.

STAVOVI IZNETI U PODRŽANOM MEDIJSKOM PROJEKTU NUŽNO NE IZRAŽAVAJU STAVOVE GRADA UŽICA.

Ostavite odgovor