Pocetna Društvo Počela izgradnja arheološkog muzeja Staparska gradina

Počela izgradnja arheološkog muzeja Staparska gradina

2280
1
Podelite

U Užicu, na lokalitetu Staparske banje, u kanjonu Đetinje, ozvaničen je početak izgradnje arheološkog muzeja na otvorenom Staparska gradina u okviru projekta „Novi život neolitskog nasleđa u prepoznatim prirodnim područjima od velikog značaja – NeoLIF“. Plan je da u aprilu naredne godine bude izgrađen i otvoren arheološki muzej, odnosno, replika neolitskog naselja, jedinog ove vrste u Srbiji.
-Ovde će se graditi replika objekata koji su se koristili za stanovanje u praistorijskim vremenima, ali će se posebna pažnja obratiti i na parterno uređenje, kako bi sveukupno naselje bilo što kvalitetniji prikaz vremena u kojem su na ovim prostorima u tim davnim vremenima živeli naši, užički preci. Radovi će se izvoditi na osnovu rezultata istraživanja od pre nekoliko decenija na obližnjim lokalitetima Gradine. Ceo koncept će se zasnivati na najpozitivnijim iskustvima replika neolitskih naselja koje smo posetili u Austriji i Italiji, kao i gradu Tuzli koji je i naš partner na ovom projektu. Iskoristili smo njihova pozitivna iskustva da bismo osmislili koncept koji će biti održiv i zanimljiv za dolazak što većeg broja posetilaca – rekao je, između ostalog, ovom prilikom, gradonačelnik Užica, Tihomir Petković. Po njegovim rečima, muzej će, osim izložbenog prostora, imati i pokazne radionice za obradu gline, kostiju kamena, onako kako se to radilo u neolitu.

Ovaj projekat zajedno realizuju Grad Užice, Grad Tuzla, Srednja umetnička škola Užice i Opština Milići, a kofinansira ga Evropska unija kroz Program prekogranične saradnje Srbija – Bosna i Hercegovina 2014 – 2020, u okviru finansijskog Instrumenta predpristupne pomoći (IPAII). Telo za ugovaranje ovog projekta je Ministarstvo finansija, Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije (CFCU). Ceo projekat je, po rečima Petkovića, vredan oko 594.000 evra od čega je oko 450.000 evra iz EU, a ostatak obezbeđuju grad Užice i Tuzla, a deo sredstava uložiće i Ministarstvo kulture Republike Srbije. Grad Užice obezbediće infrastrukturu, vodu i kanalizaciju na lokaciji gde se gradi arheološki muzej.
-Kada se radovi završe do početka narednog leta, nadamo se da ćemo dobiti značajnu turističku i kulturnu atrakciju koja će privući hiljade turista – istakao je Petković.


Snežana Milisavljević, menadžerka projekta RRA „Zlatibor“ istakla je da je po svim procedurama EU izabran izvođač radova.
-U proteklom periodu smo se veoma ozbiljno pripremali konsultujući, pre svega, stručnu javnost, Arheološki institut, naš Narodni muzej, svu dostupnu arhivsku građu, na osnovu koje je licencirani arhitekta, Emilija Nikolić i uradila relevantan projekat. Ono što nas raduje, mi smo ovaj projekat kandidovali za evropsku mrežu kulturnog turizma koja je inovativni pristup u interpretaciji materijalnog kulturnog nasleđa. Nadam se da ćemo imati priliku i da ga izložimo pred stručnom javnošću u Evropi u oktobru. U narednom periodu radićemo i na tome da i ovaj naš arheološki muzej bude deo evropske mreže arheoloških muzeja na otvorenom – rekla je Snežana i naglasila da su za potrebe realizacije projekta angažovani iz užičkog kraja i Stapara svi ljudi koji poznaju zanate koji se odavno ne koriste u gradnji objekata. Osim toga i „građevinski“ materijal, kao što je glina, slama i sve ostalo, biće obezbeđeno iz užičkog kraja.

1 komentar

  1. Nisu tu živeli preci sadašnjih Užičana,Mi smo Stari Sloveni i doselili smo se ovde u V veku,a Neolit je bio u VI veku pre nove ere

Ostavite odgovor