Pocetna Društvo Škola – muzej

Škola – muzej

2837
0
Podelite

U Subjelu se nalazi najstarija škola u opštini Kosjerić. S obzirom da ne radi od 2012. godine zbog nedovoljnog broja đaka, zahvaljujući finansijskoj podršci Titan Cementare Kosjerić, prostor je adaptiran u muzej

Projekat Osnovne škole „Mito Igumanović“ u Kosjeriću „Vekovnik-čuvar Vaše budućnosti“ jedan je od  nagrađenih 2014.  na konkursu „Za moj Kosjerić“ koji  poslednjih sedam godina raspisuje Titan Cementara Kosjerić. Cilj projekta bio je da škola u Subjelu bude revitalizovana i sačuvana od propadanja kako bi  svedočila, pre svega,  o počecima obrazovanja u ovom kraju, ali i o svom dugom radnom veku od 183 godine tokom kojeg je u njoj radilo 75 učitelja. Posebno vredan pomena bio je Živko Papić.

Glavni radovi, po rečima Vladimira Đokića, nastavnika  istorije u OŠ „Mito Igumanović“, izvedeni su 2015. i 2016. godine.

-Škola je obnovljena i sada ima svoju funkciju. Popravljen je krov koji je prokišnjavao, zamenjena stolarija, okrečeni zidovi, popravnjni podovi i sve drugo što je bilo neophodno– ističe Đokić.

Zahvaljujući projektu, adaptiran je prostor škole, koji se sastoji iz dve glavne celine, tradicionalna učionica i Pedagoški muzej. Tradicionalna učionica, osim bubnjarom koja je zagrevala prostor, opremljena je i starim učeničkim skamijama, nastavničkom katedrom i nastavnim pomagalima kao što je drvena tabla sa linijama, starim geografskim kartama i globusima, drvenom računaljkom. Ovaj dobro očuvan školski inventar je prikupljen iz nekoliko škola sa prostora kosjerske opštine. Druga prostorija je Pedagoški muzej koji poseduje zbirku raznih rukotvorina, knjiga i dokumenata, prikupljenih iz nekoliko škola, ali i primera razne pedagoške dokumentacije, pre svega, Živka Papića i Vere Irić učitelja ove škole. Izloženi su dnevnici, nastavničke pripreme za čas, sačuvana svedočanstva, izvodi i ostala dokumenta.

Po rečima Vladimira Đokića, na osnovu rodoslova svešteničke porodice Protić, postoje saznanja da je škola u Subjelu počela da radi oko 1832. godine. Tačna lokacija gde se tada nalazila nije poznata, a posle 1850. useljena je u trajniji objekat u kojem je bila do  1931. godine. Godinu dana kasnije, sagrađena je postojeća, tada nova školska zgrada, zahvaljujući zalaganju učitelja Vitomira Trumbulovića i uz veliku novčanu pomoć štampara i tadašnjeg komunističkog poslanika u Beogradu, subjelskog đaka, Ivana Čolovića kojem je u školi, u znak zahvalnosti postavljena spomen ploča. Rešenjem Ministarstva prosvete  odobren je naziv Kraljevska Osnovna Škola „Dositej Obradović“ koji će se zadržati sve do kraja Drugog svetskog rata.

Školu danas posećuju brojni turisti i školske ekskurzije.

Ostavite odgovor