Pocetna Politika SNS: Prva “Pametna škola” i Regionalni inovacioni centar   

SNS: Prva “Pametna škola” i Regionalni inovacioni centar   

2550
0
Podelite

Član saveta za prosvetu užičkog SNS-a i direktor Prve osnovne škole, Danijel Radević istakao je značaj projekata “Pametna škola” i Regionalnog inovacionog centra u Krčagovu za koje je grad Užice od Ministarstva za nauku i tehnološki razvoj dobio 70 miliona dinara, što je više od trećine  od 206 miliona vrednosti celog programa.

Radević se najpre zahvalio Regionalnoj razvojnoj agenciji “Zlatibor” koja  je projekte  uradila  i naveo da će projekat “Pametna škola” vrednosti 24.800.000 dinara biti realizovan  u Prvoj osnovnoj školi kralja Petra Drugog  i podrazumeva širok paket opreme u eri digitalizacije koja će biti instalirana u školi, dvanaest interaktivnih  tabli, senzore, instaliranje najsavremenijeg sistema za detekciju požara, i video nadzora, ozvučenje…

-U pitanju je prva “Pametna škola” u Zlatiborskom okrugu i to je veliki napredak za đake i zaposlene, jer danas kada se kaže pismenost misli se na informatičku pismenost – dodaje Radević.

Govoreći o projektu Reginalnog inovacionog centra  u Krčagovu Radević kaže  da je to pravi potez jer će Centrom biti obuhvaćeni svi privredni subjekti i visokoškoslke ustanove Zlatiborskog okruga.

– Regionalni start up centar će biti otvoren u želji da sve mlade ljude iz oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija zadržimo ovde kao veliku podršku privredi – navodi Radević uz objašnjenje da će se u njemu dešavati koordinacija između visokoškolskih ustanova, privrede, odnosno preduzetnika.

Kako je rekao Centar je “opremljen” dobijenim sredstvima, ali su u njega predviđena dalja ulaganja od još 60 miliona dinara, jer je u planu da se u Centru sprovodi nastava koja će se dogovoriti između Visoke škole strukovnih studija iz Užica i Tehničkog fakulteta iz Novog Sada, a za studente je obezbeđen smeštaj u novom Studentskom domu.

-Svake godine u Užicu će se upisivati 80 do100 studenata po svakoj godini studija. To će značiti da će jedan deo ovih mladih talentovanih ljudi opredeljenih za ovu oblast rada i učenja ostati u našem kraju i sami privrednici moći će da uoče značaj uvođenja inovacija i ITI tehnologija u proizvodnju – navodi direktor Prve osnovne škole koji je govorio na stranačkoj konferenciji u sedištu užičkog SNS-a.

Ostavite odgovor