Pocetna Društvo Pošumljavanje Velikog parka i Belog groblja

Pošumljavanje Velikog parka i Belog groblja

1569
1
Podelite

Za pošumljavanje u Užicu obezbeđeno je 1.778 000 dinara od kojih je na konkursu Ministarstva za zaštitu životne sredine dobijeno 1.234 000 a oko 554 000 dinara je učešće grada. Ovaj projekat obuhvata pošumljavanje pet katastarskih parcela površine 5,22 hektara od kojih su tri u Velikom parku a dve na Belom groblju.

-Ovo pošumljavanje je od velikog značaja za naš grad jer ćemo podizanjem novih zasada imati koristi u zaštiti zemljišta od erozije i prečičćavanju vazduha u zimskom periodu.Pošumljavanje će biti sadnicama javora starosti od godinu dana sa zaštićenim korenovim sistemom jer je procent uspešnosti prijema veći za 30-40 odsto – istakao je Ivan Stanisavljević, zamenik gradonačelnika Užica.

Sadnja će početi krajem oktobra i početkom novembra a 13 050 sadnica biće nabavljeno iz Semenskog centra u Požegi JP “Srbija šume”.Planirane parcele su na mestima gde je 2012.godine došlo do sušenja šume.

-I u narednoj godini konkurisaćemo za sredstva kod Ministarstva za 10 hektara i ukoliko ne budemo imali parcele u širem centru grada planiramo pošumljavanje u seoskim mesnim zajednica – zaključio je Stanisavljević.

Koliko je pošumljavanje značajno govori i podatak da jedno drvo u toku godine proizvede oko 145 kilograma kiseonika koji je dovoljan za život dve odrasle osobe.

-Užice ima problem sa aerozagađenjem već više desetina godina i svake godine imamo nove mere koje primenjujemo od energetske efikasnosti, konverzije sistema grejanja ali akcija poput ove za  sadnju drveća  sve to dodatno pospešuje- navela je Dunja Đenić, član Gradskog veća za zaštitu životne sredine.

Dodajmo, da je Ministarstvo za zaštitu životne sredine ukupno opredilo 41 milion dinara za pošumljavanje u lokalnim samoupravama.

1 komentar

  1. Borovi su glavni izvor kiseonika,a Tihi seče šumu na Beloj Zemlji radi fabrike metaka i neke neizvesne industrijske zone.Pa pravi industriju u Gorjanima,a ne na izletišzu Bela Zemlja!

Ostavite odgovor