Pocetna Društvo Užice i Tuzla selektuju otpad u prigradskim naseljima

Užice i Tuzla selektuju otpad u prigradskim naseljima

866
0
Podelite

Počela je realizacije projekta”Predgrađa recikliraju – Uspostavljanje sistema upravljanja otpadom u prigradskim naseljima Užica i Tuzle/SUBREC”. Vrednost projekta je 710. 000 evra, čiju realizaciju kofinansira Evropska unija kroz program prekogranične saradnje Srbija-Bosna i Hercegovina, 2014.2020, u okviru instrumenta predpristupne pomoći (IPA2). Ovim projektom primarne selekcije otpada biće obuhvaćeno ukupno 5000 domaćinstava koja će dobiti po dve kante za odlaganje otpada za recikliranje i deponovanje.

Nosilac projekta je Regionalni centar za upravljanje otpadom “Duboko” Užice  a partneri su JKP “Komunalac” Tuzla (BiH), Centar za ekologiju i energiju Tuzla (BiH) i JKP “Bioktoš” Užice.

Novi koncept upravljanja komunalnim otpadom koji se projektom uspostavlja na teritoriji dva grada, unapređuje efikasnost javnih usluga u oblasti upravljanja komunalnim otpadom i uspostavlja sistem primarne selekcije otpada u domaćinstava u prigradskim naseljima Užica i Tuzle.

– Ovo je početak projekta koji je veoma značajan za nas jer se Regionalna deponija za devet osnivača nalazi na teritoriji Grada Užica. Ovim projektom Užice će dobiti oko 420.000 evra i to je prvi korak gde očekujemo da do 2021.godine rešimo pitanje primarne selekcije jednog dela grada. U isto vreme dobili smo suglasnost nadležnih ministarstava a pre svega Ministarstva za zaštitu životne sredine kroz IPA fondove Evropske unije da krenemo sa realizacijom drugog projekta u vrednosti od 550.000 evra vezanog za primarnu selekciju u ostalom delu grada-naveo je Tihomir Petković, gradonačelnik Užica.

Filip Radović, direktor Agencije za zaštitu životne sredine rekao je da Užice i Regionalni centar “Duboko” jesu primer kako će primarna selekcija zaživeti na teritoriji Republike Srbije.

-Naša iskustva su pokazala da gde god je započeta primarna separacija građani su bili više nego voljni da učestvuju u tom procesu. Upravo je to put “kružne”ekonomije, a to jeste strategija Evropske unije. Životna sredina ne poznaje granice koje postavlja čovek-zaključio je Radović.

Dnevne količine otpada koje se dopremaju u JKP “Duboko” su 250 tona iz devet gradova i opština. Od maja meseca uvedena je i druga smena sa  ciljem da u Centar za selekciju od 100 tona bude iskorišćeno  62-65  odsto za sekundarne sirovine a ostatak će odlaziti na deponiju.

-Cilj je da osavremenimo  proces i da sav otpad od 250 tona prođe kroz Centar za selekciju.Projekat primarne selekcije u prigradskim naseljima će mnogo doprineti tako da ćemo  moći veće količine otpada da selektujemo, biće kvalitetniji, imaćemo manje zastoja i duži vek deponije-istakao je Momir Milovanović, direktor JKP “Duboko” Užice.

Za Tuzlu ovo je drugi projekat koji predstavlja nastavak projekta iz 2013.godine u obrazovnim institucijama.

-Primarna selekcija u Bosni i Hercegovini nema alternativu, a kroz dva pilot projekta za 500 domaćinstava podelili smo po dve kante za suvi i mokri otpad. Mi sa partnerima iz Srbije imamo dosta dodirnih tačaka i možemo se u većini stvari dopunjavati – objasnio je Admir Bećirović, direktor JKP “Komunalac” iz Tuzle.

U okviru projekta razdvajanje otpada u domaćinstvima  je na dve frakcije i to otpad za recikliranje i mešani otpad za deponovanje.

Ostavite odgovor