Pocetna Društvo Akcija za život bez nasilja

Akcija za život bez nasilja

1129
0
Podelite

U okviru DemFest, festivala demokratije, Ženski centar Užice organizovao je uličnu akciju na Trgu partizana u Užicu pod nazivom -Ja imam pravo na život bez nasilja- posvećenu borbi protiv nasilja prema ženama u okviru koje je promovisan i tek osnovan Fond za žene žrtve nasilja pri Centru.

Zapravo, Udruženje građana CRTA- Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost- od 13. do15. septembra, širom Srbije organizuje prvi DemFest, festival demokratije, koji jača optimizam i građanima vraća veru u demokratiju. Nevena Ostojić, psihološkinja, konsultatkinja na SOS telefonu koji je još uvek  jedini na području Zlatiborskog okruga a već četiri godine radi pri Ženskom centru Užice, ističe:

-Ženski centar Užice se u okviru ovog festivala bavi važnim društvenim pitanjem, a to je nasilje nad ženama koje je najrasprostranjeniji vid kršenja ženskih prava. Iako nije priznato i prepoznato kao takvo ono pogađa sve žene bez obzira na njihovu veru, nacionalnost ili imovinski status.

Deo akcije Ženskog centra Užice posvećen je promovisanju Fonda za žene žrtve nasilja koji je nedavno osnovan u okviru Centra. Kristina Kostić, dipl. socijalna radnica, konsultantkinja na SOS telefonu podsetila je na problem smeštaja žena, žrtava nasilja na području grada Užica, ali i celog Zlatiborskog okruga, ukoliko se one odluče da napuste nasilnika. Jedino prihvatilište – sigurna kuća za žene žrtve nasilja u Okrugu je u Priboju veoma skromnih kapaciteta, svega osam ležajeva. To je bio razlog da Ženski centar Užice pokrene Fond odakle bi se finansirao smeštaj žena žrtava nasilja.

Vesna Bogdanović, pravnica, konsultantkinja SOS telefona, podsetila je da je od početka ove godine, zaključno sa 31. avgustom, putem SOS telefona – 0800333445, bilo 683 konsultacije kao i 53 individulane psihološke, pravne i socijalne konsultacije sa ženama žrtvama nasilja sa područja Zlatiborskog okruga u prostorijama Ženskog centra Užice. Poziv SOS telefona je besplatan sa svih mobilnih i fiksnih mreža.

-Za proteklih osam meseci pokrenuto je ukupno 13 krivičnih, parničnih postupaka u sferi zaštite od nasilja, a 89 žena je dobilo sve vrste usluga u okviru SOS telefona – rekla je između ostalog, Vesna Bogdanović i napomenula da je prošle godine ovaj telefon
imao ukupno 1063 poziva. Inače, od 15. avgusta 2015. godine, kada SOS telefon za žrtve porodičnog i partnerskog nasilja počinje da radi, pa do kraja 2018. godine, sve vrste licenciuranih usluga pružene su za 467 žena žrtava nasilja.

Ostavite odgovor