Pocetna Društvo Britanski hirurg operiše u užičkoj bolnici

Britanski hirurg operiše u užičkoj bolnici

2253
0
Podelite

Profesor Amdžad Parvajz, čuveni britanski hirurg pakistanskog porekla sa timom stranih i naših hirurga operiše danas i sutra, 18 i 19. septembra pacijente u Opštoj bolnici Užice. Operacije koje radi u Srbiji imaju za cilj razvoj laparoskopskog pristupa kolorektalnoj hirurgiji i standardizaciji tih procedura. U okviru projekta LAPSERB uz podršku Ministarstva zdravlja edukuju se specijalisti minimalno invanzivne hirurgije debelog creva.

Direktor Zdravstenog centra Užice dr Miloš Božović izrazio je zadovoljstvo zbog dolaska u ovu ustanovu profesora Amdžada Parvajza koji je svetsko ime iz oblasti laparoskopske hirurgije.

-Velika je čast za Užice što je će uvaženi profesor Parvajz preneti svoje veliko znanje i stručno iskustvo hirurzima iz Užica, ali i iz Srbije. Dolazak u Užice je potvrda da Zdravstveni centar i Opšta bolnica Užice čine velike napore u edukaciji kadra i upoznavanju sa savremenim metodama- rekao je Tihomir Petković, gradonačelnik Užica.

On je podsetio da se poslednjih godina izdvajaju i značajna sredstava  iz budžeta grada za nabavku opreme, vozila, specijalizaciju kadrova i edukaciju iz različitih oblasti.

Dr Jelena Raković Radivojević, direktorka Opšte bolnice Užice navela je da će profesor Parvajz sa timom hirurga uraditi tokom dva dana 4-5 operacija na debelom crevu.

-Edukacija hirurga u našoj ustanovi, kao i hirurga u čitavoj Srbiji pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja je nešto što ima izuzetan značaj za pacijente. Oni borave kraće vreme u bolnici i imaju brži oporavak. Ovakvi sastanci koji imaju edukativan karakter značajni su jer naši hirurzi stiču novo iskustvo, kako bi ova metoda jednoga dana postala standardna u Opštoj bolnici Užice-istakla je dr Radivojević.

Dr Miroslav Stanojević, načelnik Službe za hirurške bolesti užičke bolnice objasnio je da u ovoj ustanovi teže da u oblasti medicine ostvare uspeh po svetskim standardima.

-Mi treba da budemo izuzetno zadovoljni i zahvalni što ovakav ekspert evropskog i svetskog ranga ulaže sebe da bi pomogao i našoj zemlji-.

Prof.dr Amdžad Parvajz je za “Vesti” istakao da u početku nije shvatio u kako težak poduhvat je ušao.

-Ipak u svemu tome uspeh nas jako motiviše. Kada vidite ljude kako uče i postaju sve bolji, imaš razlog da se uvek vraćaš. Srpski hirurzi su spremni da uče kako bi pružili još bolji tretman pacijentima. Ovaj program se ne radi u privatnoj, već u državnoj bolnici koja je pristupačna svima-.

Profesor Parvajz je dodao da se svi pacijenti ubacuju u bazu, a  krajnji cilj operacija je da prođu dobro, da se kraće zadržavaju, vraćaju na posao i da sve  manje košta.

U okviru LAPSERB projekta sredstvima Ministarstva zdravlja kupljena su dva laparoskopska stuba za izvođenje ovih operacija u užičkoj bolnici.

Doc. dr Miljan Ćeranić, sa Prve hirurške klinike u Beogradu rekao je da za godinu i po dana kako se realizuje ovaj projekat procenat laparoskopskih operacija podignut je sa pet na 30 odsto. To je veliki napredak jer nam je svima cilj da se nastavi razvoj, a užička bolnica je za godinu dana uradila preko 50 operacija.

Dr Blagoje Đukanović, KBC ”Bežanijska kosa” objasnio je da laparoskopska tehnika zahteva drugačiji način obuke u odnosu na klasičnu hirurgiju.

-Za samostalno izvođenje potrebno je vreme i 100-150 operacija, a ako se radi sa nekim ko ima iskustva onda je dovoljno 20-25 operacija. Ponosan sam na užičke hirurge na čelu sa dr Stanojevićem jer su vrlo brzo usvojili tu tehniku i nakon dvadestak operacija počeli da ih rade samostalno- zaključio je dr Đukanović.

Pacijenti u Užicu kako je rečeno na konferenciji za medije više nemaju potrebu da odlaze u druge centre s obzirom da je dostignut nivo izvođenja operacija na debelom crevu. A obuku iz laparoskopske hirurgije započela su   još dva hirurga užičke bolnice.

Laparoskopske operacije na debelom crevu praćene su i komentarisane uživo iz operacione sale preko video bima sa kolegama koje su se nalazile u konferencijskoj sali uz direktnu komunikaciju sa profesorom Parvajzom.

Ostavite odgovor