Pocetna Društvo Istorijski dan za Užice

Istorijski dan za Užice

1007
0
Podelite

Savez boraca NOR-a 24.septembra tradicionalno je obeležio 78.godišnjicu prvog oslobođenja Užica u Drugom svetskom ratu. Na Partizanskom groblju održana je komemoracija za 230 poginulih od 1941-1945.godine od kojih su poznata imena 176 boraca. Među njima su i narodni heroji Milan Mijalković Čiča, Dušan Jerković, Nada Matić, Aleksa Dejović, Želimir Đurić…

Vence i cveće položile su delegacije Vojske Srbije, Grada Užica, Gradske opštine Sevojno, SUBNOR-a iz opština Zlatiborskog okruga, Valjeva, Aranđelovca, Adaševaca, Udruženja potomaka “Major Kosta Todorović”,veterana, vojnih penzionera i SPS Užice.

Užički Narodnooslobodilački partizanski odred dao je nemerljiv doprinos oslobođenju ovog kraja.Svojim herojskim podvizima u Drugom svetskom ratu doprineli su oslobađanju okupirane teritorije i konačne pobede. Hrabrost ovih boraca zaslužuje poštovanje i večno sećanje, rekao je Vojin Mrđa, sekretar Gradskog odbora SUBNOR-a Užice.

Dužnost svih nas je da sačuvamo i negujemo tradiciju oslobodilačkih ratova i antifašističke borbe, da pamtimo i nikad ne zaboravimo žrtve pale za slobodu. Mrđa je istakao da smo u obavezi  da mladim generacijima predočimo vrednosti i ideale za koje su se borili ovi hrabri ljudi, koji su u temelje naše slobode ugradili svoje živote.

Milić Vukić, predsednik Gradskog odbora SUBNOR-a obraćajući se prisutnima u okviru programa održanog u  sali  Grada  rekao je da -ovaj istorijski dan za Užice obeležavamo zahvaljujući borcima čijom borbom je stvorena slobodna teritorija od oko 19.000 kvadratnih kilometara jedina u porobljenoj Evropi-.

U programu su učestvovali glumci Divna Marić i Slobodan Ljubičić,  učenici osnovnih škola “Dušan Jerković”, “Slobodan Sekulić” i Muzičke škole “Vojislav Lale Stefanović”.

Ostavite odgovor