Pocetna Kultura Ko je junak našeg doba

Ko je junak našeg doba

2643
0
Podelite

24. Jugoslovenski pozorišni festival „Bez prevoda“ biće održan u Narodnom pozorištu u Užicu od 5. do 12. novembra. Za nagrade festivala Ardalion, takmičiće se sedam predstava iz Srbije, BiH i Hrvatske, a u čast nagrađenih užičko pozorište izvešće predstavu „Kako život“ , Nine Mitrović u režiji Slavenka Saletovića.

Festival će 5. novembra otvoriti predstava Narodnog pozorišta Beograd „Nečista krv“, Bore Stankovića u režiji Milana Neškovića. Narednog dana, biće prikazana predstava Jugoslovenskog dramskog pozorišta Beograd „Lorencačo“ Alfreda de Mise, u režiji  Borisa Liješevića, a naredne večeri isto pozorište izvešće predstavu „Vrat od stakla“ Biljane Srbljanović, u režiji Jagoša Markovića. U petak, 8. novembra, na repertoaru 24. Jugoslovenskog pozorišnog festivala je predstava „Sjećaš li se Doli Bel“ Abdulaha Sidrana u režiji Kokana Mladenovića, dok će narednog dana pred užičkom festivalskom publikom biti izvedena predstava „Tartif“ u koprodukciji SNP-a Novi Sad i Narodnog pozorišta Sombor koja je autorski projekat reditelja Igora Vuka Torbice, a rađena je po motivima originalne Molijerove drame. U nedelju, 10. novembra nastupiće glumci Narodnog pozorišta Sarajevo u predstavi „Kavkaski krug kredom“, Bertolda Brehta u režiji Paola Mađelija, a u ponedeljak, 11. novembra, takmičarsku selekciju završava predstava „Blue Moon“ Damira Karakaša, u režiji Borisa Liješevića.

Članovi stručnog žirija koji će odlučivati o nagradama su: Lenka Udovički, reditelj – predsednica žirija, Dragana Varagić, glumica i reditelj, Igor Vasiljev, scenograf, Slobodan Obradović, dramaturg i Janko Ljumović, producent.

Na konferenciji za novinare koja je organizovana u Narodnom pozorištu u Užicu, domaćinu i organizatoru festivala, Bojan Munjin koselektor je između ostalog rekao da izbor nije bio lak, ali su se i on i Zoran Stamatović, direktor festivala i koselektor i Nemanja Ranković, umetnički direktor, potrudili da u Užice i ove godine dovedu najbolje predstave iz regiona, jer je to i bio njihov zadatak.

Izabrali smo sedam vrednih predstava. Radi se o krajnje renomiranim režiserima, jako dobrim glumcima, značajnim temama, najboljim, najvrednijim predstavama koje se u ovom trenutku pojavljuju kako u Srbiji, tako i u regionu – rekao je Munjin i dodao:

-Pozorište u celini živi sa svojim vremenom, to je njegovo osnovno srce. Pozorište je, zaista, ogledalo vremena, tog trenutka. Muzika može da bude univerzalna, ali je pozorište samo danas. U suprotnom, pozorište je ili muzej ili je bekstvo od stvarnosti. Tako i užički festival u meri svojih ljudskih i umetničkih odgovornosti živi sa tim vremenom, hoće da ga pokaže i da ga sledi preko predstava koje dovodi. A kakvo je to naše današnje vreme? Jedno od najznačajnijih iskušenja današnjeg vremena koje osećamo svi, a o tome govore i umetnici, intelektualci i obični ljudi, jeste ljudska dezorjentacija, strepnja i gubitak nade. U mnogim epohama i u odsutnim trenucima, ljude su vodili istaknuti pojedinci. Na primer, za Nikolu Teslu su rekli da je to čovek koji je izmislio 20. vek, a tako zaista i jeste. Ivi Andriću su dali Nobelovu nagradu zato što je tako superiorno, toplo mogao da govori o čovekovoj sudbini koja nas se sve ticala. Eto to su naši junaci. Ima ih još. Danas u vremenu velike zbunjenosti tražimo te heroje. Ali danas, možda više nego ranije, teško ih nalazimo. Zato se na ovom festivalu pitamo: Ko je junak našeg vremena – rekao je Munjin obrazlažući moto ovogodišnjeg festivala.

Zoran Stamatović je istakao da je kvalitet i na sceni i iza scene osnovni razlog što festival traje skoro četvrt veka.

-Uvek želim da istaknem da bez naših sugrađana i odnosa grada, festivala ne bi ni bilo. Osnova ovog festivala je publika i njoj hvala što nas podržava i održava – istakao je Stamatović.

Nemanja Ranković, umetnički direktor festivala istakao je, između ostalog, da su Užice i festival prepoznatljivi ne samo u regionu već i šire. Pozorištima iz regiona, pre svega iz bivših jugoslovenskih republika uvek je stalo i žele da dođu na festival. Ove godine po prvi put je izostala predstava iz Crne Gore, ne zato što nije bilo predstava za užički festival, već su u pitanju tehnički problemi. Inače, o festivalu se govori i u Italiji, Grčkoj, Nemačkoj,- istakao je Ranković.

Ivan Stanisavljević, zamenik gradonačelnika Užica istakao je da je festival opravdao svoje postojanje tokom proteklih godina. On je poželo dobrodošlicu i učesnicima i publici na festival.

Ove godine za potrebe 24. JPF-a  grad Užice je izdvojio 4,5 miliona dinara, a Ministarstvo kulture i informisanja 2,5 miliona dinara, manje nego prošle godine, odnosno, isto koliko i 2007.

Ostavite odgovor