Pocetna Društvo Toplana: Obezbeđeni mazut, gas i drvni pelet

Toplana: Obezbeđeni mazut, gas i drvni pelet

1049
1
Podelite

-S obzirom da su potrebe toplane za energentima ogromne, uvek bojažljivo ulazimo u sezonu i nadamo se da neće biti nestabilnosti na tržištu energenata, jer od njihove cene  u mnogome zavisi rad toplane. Podsetimo, energenti bez struje i vode učestvuju u strukturi naše cene sa 70 odsto – navodi tehnički direktor JKP “Gradska toplana Užice” Branko Filipović.

U  JKP „Gradska toplana Užice“ kažu da je letnji remontni period protekao radno i uspešno. Tehnički direktor Branko Filipović navodi da su remontovani dotrajali delovi toplovoda na Aleksića mostu, u ulici Marije Mage Magazinović i priključni toplovod Narodnog muzeja. U pitanju su dotrajali toplovodi na kojima se u nekom od perioda eksploatacije dešavale havarije. Takođe, zbog potreba izgradnje sportskog objekta u Sevojnu kraj OŠ „Aleksa Dejović“ izmeštena je trasa toplovoda za Crkvu svetog Arhangela Gavrila. Što se same distribucije toplotne energije tiče, naglasak se daje zoniranju deonica toplovoda ugradnjom zaporne armature kako bi se povećala pogonska sigurnost. Pored navedenih radova sagovornik “Vesti” dodaje da će na ovaj način buduće havarije na distributivnom sistemu biti lokalnog karaktera i neće ugrožavati čitav konzum na sistemu. Ističe da je posao obiman, ali da je bitno da je započet i da sa završetak očekuje u naredne dve ili tri godine.U toku je popravka izolacije na otvorenim deonicama toplovoda, duž Carinskog potoka u ulici N. Pašića. Nastavljeno je sa automatizacijom najvećih podstanica i naglasak dat na zameni stare opreme sa onom sa većim stepenom iskorišćenja i manjim eksploatacionim troškovima kao što su pločasti izmenjivači toplote i pumpe sa frekventnom regulacijom. Kotlarnica „Senjak“ je potpuno automatizovana, pa uz elektronski nadzor i upravljanje u toplani očekuju uštedu u potrošnji energenata za 10 odsto. Takođe,  kotlarnica „Rosulje“ je završena i isprobana na kraju prethodne grejne sezone, a od ove godine prema Filipovićevim rečima  očekuju da pokaže prednosti u vidu boljeg kvaliteta grejanja i smanjene potrošnje energenata kao i ekološku korist promenom energenta sa mazuta na gas. Potpuno su remontovana i tri sistema za omekšavanje i hemijsku pripremu vode i očekuju manju potrošnju hemikalija i najbitnije – voda u sistemu će biti boljih karakteristika što utiče na rad opreme. Tehničkog direktora “Toplane” pitali smo šta je sa gradnjom kotlarnice “Međaj” s obzirom na zastarelost kotlarnice “Blok Zlatibor” .

-Za ovu grejnu sezonu ostaje stari problem, kotlarnica „Blok Zlatibor“. U postrojenje je dosta uloženo, oprema servisirana, ali jednostavno postrojenje je staro preko trideset godina i pitanje je koliko se može još koristiti. Tu je i problem ekologije, jer postrojenje u centru grada sa konzumom od 120.000 metara kvadratnih koristi mazut bez mogućnosti konverzije na gas. Rešenje problema je buduća kotlarnica „Međaj“. Za istu je u toku izrada idejnog projekta sa studijom opravdanosti koju izrađuje ozbiljna projektna kuća „P.E.M.“ iz Beograda. Sama dokumentacija je osnov za dobijanje energetske dozvole od grada i uslov za izradu projekta za građevisnku dozvolu. S obzirom da po ovom pitanju stvari počinju da teku ubrzanim tokom, možemo očekivati krajem ove ili početkom sledeće godine dobijanje građevinske dozvole, a samim tim se otvara i mogućnost izgradnje nove kotlarnice – navodi Branko Filipović. U JKP “Gradska toplana” dodaju da novu grejnu sezonu dočekuju tehnički spremni i da su ugovori za mazut, gas i drvni pelet potpisani. Kažu da su bez neisplaćenih potraživanja iz prethodnog perioda. Drvni pelet je lagerovan u količini od 160 tona. Rezerve mazuta u kotlarnici „Blok Zlatibor“ su 200 tona, a tokom grejne sezone sukcesivno će biti isporučeno još oko 2.000 tona. Što se gasa tiče, na osnovu proseka iz prethodnih godina  očekuju potrošnju oko 5 miliona kubika, navodi sagovornik “Vesti”.

Gradsko veće daje saglasnost

Sezona počinje 15. oktobra a završava se 15. aprila naredne godine. Toplana je u pripravnosti od 1. do 14. oktobra i od 16. aprila do 1. maja za slučaj jačih zahlađenja, što po gradskoj odluci predstavlja prosečna temperatura u gradu ispod 12°C a za period od 9 do 16 časova. Poslovno udruženje Toplane Srbije je na sednici održanoj 2. jula 2019. godine raspravljao o sezoni i donelo Nacrt preporuke lokalnim samoupravama o trajanju grejne sezone. Sama preporuka se suštinski ne razlikuje od “Odluke o snabdevanju toplotnom energijom grada Užica”. Trajanje grejne sezone je definisano u periodu od 15. oktobra do 15. aprila i izuzetno u periodu od 1. do 14. oktobra i 16. aprila do 1. maja u slučaju jačih zahlađenja. Za korisnike sporni period od 20. septembra do 1. oktobra i od 1. maja do 10. maja data je preporuka da se na osnovu saglasnosti nadležnog organa jedinice lokalne samouprave može početi sa grejanjem. U navedenom periodu, na osnovu izveštaja Republičkog hidrometeorološkog zavoda za poslednjih 70 godina, jače zahlađenje se dešavalo u 8,6 odsto dana u septembru, odnosno 11,8 odsto u maju. Konstatovano je da produžetak pripravnosti neminovno mora dovesti do poskupljenja usluge grejanja, jer produžetak pripravnosti od 20 dana, smanjuje remontni period za 13,7 odsto i iziskuje dodatne troškove, a sistem daljinskog grejanja u Užicu (Srbiji) nije koncipiran tako da je istovremeno moguće remontovati sistem i vršiti isporuku toplotne energije. Za period do 19. septembra i posle 10. maja preporuka je da se i ne razmatra isporuka toplotne energije, jer se u navedenom periodu, na osnovu izveštaja “Republičkog hidrometeorološkog zavoda” jača zahlađenja dešavaju u 2,2 odsto odnosno 4,5 odsto pojedinačnih dana. Pojašnjenje, s obzirom da za septembar 2019. godine Republički hidrometeorološki zavod nije predvideo jača zahlađenja, odluka je da se ne počinje ranije sa vremenom pripravnosti za sezonu 2019/20, kako bi izbegli poskupljenje usluge isporuke toplotne energije. Za završetak grejne sezone 2019/20 u ovom momentu ništa ne možemo predvideti, a eventualna odluka o produžetku grejne sezone će zavisiti od vremenskih prilika – navodi užička toplana u odgovoru na naše pitanje o grejanju van sezone u slučaju jačeg zahlađenja.

1 komentar

  1. Kolega Filipoviću,zašto je nemoguća konverzija kotl.Zlatibor na gas?To je najveći zagađivač u centru grada,crnim oblacima dima od mazuta cele zime TRUJE DECU !,Pa zar ne može da pomogne el.stat.filter dimnih gasova,Pa ako vi ne možete,dajte Kinezima da Vam to urade,Sve može kad se hoće i zna!!!

Ostavite odgovor