Pocetna Sport Nebo se otvorilo, stadion je eksplodirao

Nebo se otvorilo, stadion je eksplodirao

1696
0
Podelite

Promocija knjige „Nebo se otvorilo“ sportskog novinara i komentatora Milojka Pantića održana je u petak uveče u Velikoj sali Gradske kuće u Užicu. Inspirisan pohodom Crvene Zvezde na Evropsku titulu 91-e godine, autor je dve godine pisao ovo delo:

 -Svi znaju da je “nebo se otvorilo” uzrečica koju sam izgovorio prilikom prenosa utakmice finala Kupa šampiona Crvena Zvezda- Bajern 91-e. Nebo se otvorilo zapravo znači da je Bog pogledao Zvezdu jer u tom času je Bajern vodio sa 2:1. Bilo je minuta do kraja, bila je stvarno drama kakvu ja u karijeri nisam video, a ne verujem da je iko video takvu jednu dramu. Posle jedne stopostotne šanse Bajerna za 3:1, Zvezda je u kontranapadu uspela da izjednači i ide u Bari. Ovo je zapravo knjiga o mom životu i o životu svih nas u bivšoj Jugolsaviji, i u svim ovim državama koje su nastale posle. Ovom knjigom sam pokazao da nisam uzalud stario i da sam ostvario sve svoje snove. – rekao je na promociji knjige autor Milojko Pantić.

Knjiga je kruna bogate profesionalne karijere i svedočenje jednog vremena ističe reditelj Janko Baljak:

-Prvi put predstavljam knjigu i mislim da je jako značajno što ovo nije obična knjiga o sportu. Ovo je knjiga o tome šta se sa nama dešavalo. Sport je samo epizodista u jednoj velikog priči reportera Pantića. On opisuje šta se sve dešavalo sa Jugoslavijom, sa našim životima i vrlo je zanimljivo pratiti ispovest čoveka koji je bio svedok mnogih svetskih događaja i koji iz te neostrašćene priče sportskog novinara, posmatra stvarnost Srbije, posmatra raspad Jugoslavije. Ovo je više od memoarskog štiva, više od običnog dnevničkog zapisa jednog od najvećih sportskih komentatora bivše Jugoslavije.

Srđan Milivojević kolumnista lista „Danas“ ističe da je Pantić pokazao i svoj izraziti književni dar:

-Velika mi je čast da govorim na promociji knjige Milojka Pantića. On je novinar koji je široj javnosti poznat kao sportski novinar, i on je jedan slobodan čovek koji ima stav o svim važnim pitanjima za naše društvo. U ovoj knjizi se predstavio kao vrsni književnik koji je opisao određena stanja i pojave. Mi možemo da se složimo sa mnogim njegovim kolumna koje je objavio, možemo i da se ne složimo, ali ne možemo da ne kažemo da nije u pravu.

Na pitanje koji mu se deo knjige najviše dopao, Milivojević kaže, uz opasku da je knjiga sastavljena iz zbirki autorskih tekstova, da svakako treba pročitati tekst o Novaku Đokoviću.  On objašnjava zašto je Đoković samo jedan i zbog čega je tu gde jeste, prvi i najbolji u svetu.

Ostavite odgovor