Pocetna Društvo Razdvojiti kišnu i fekalnu kanalizaciju, pa prerada

Razdvojiti kišnu i fekalnu kanalizaciju, pa prerada

2461
0
Podelite

-Na fekalnoj kanalizaciji u Užicu trenutno postoje postrojenja kontejnerskog tipa za preradu jedino u Zlakusi i Mokroj Gori, oko Železničke stanice. Cela gradska kanalizacija u Užicu sliva se u Đetinju bez prerade. Odvodi kišne kanalizacije su cev kod Froteksa, kod hotela “Zlatibor” se izliva Uremovački potok, a kod nekadašnjeg Kasapčića mosta kišna kanalizacija iz Jug Bogdanove  – navodi inženjer Željko Babić iz Uprave za infrastrukturu.  

Godinu dana stanari zgrade u Omladinskoj 46, na Megdanu mole za pomoć i spas od zaraze koja dolazi  od izlivanja fekalija u podrumskom delu njihove  stambene zajednice. Problem je kažu nastao kada su dobili susednu zgradu u ulici Vukole Dabića 13.  Navode da fekalna voda od čijeg smrada leti ne mogu da otvore prozore  dolazi  iz susedstva i  stiže preko kišnih odvoda i  podrumskog prozora na dno njihove zgrade. Jedan od stanara  Zoran Milutinović priča da su mnogo puta  kucali na vrata nadležnih, pisali zahteve, ali  se problem samo konstatuje, a ne rešava. Ekipe dođu, ispumpaju fekalnu vodu i od tada  započinje novi ciklus  punjenja podruma kanalizacijom.

-Naš ulaz ima dvanaest stanova. Godinu dana se suočavamo sa izlivanjem kanalizacije u naš podrum. Kao zbor stanara pisali smo zahtev gradskoj upravi, komunalnoj inspekciji, ali nema vajde. Oni izađu, konstatuju problem, daju nalog dotičnoj zgradi da reši problem koji oni ne reše i tako stalno – navodi Milutinović. Na naše pitanje da li postoji sumnja  da iz susedne   zgrade fekalije dolaze preko kišne kanalizacije Milutinović odgovara da to ne može da potvrdi bez izveštaja “Vodovoda”.

– Sigurno je nešto loše odrađeno kada naša zgrada ima problem koji ranije nije imala. Zahtevamo da se to istraži kako bismo se  rešili zaraze, jer od smrada iz podruma ne možemo da dišemo. Obraćali smo se nadležnima mislim da je to sasvim dovoljno da reše naš problem – navodi jedan od stanara zgrade u Omladinskoj 46 na Megdanu. Fekalne vode se preko šahta ispred ove zgrade odvodom ulivaju u Đetinju kao i od drugih objekata. Na potezu od nekadašnje  “Cvete Dabić” do Velikog parka postoji oko sedamdeset raznih uglavnom kanalizacionih odvoda u reku od kojih je “Vodovod” nadležan samo za nekoliko. Slučaj na Megdanu nažalost nije usamljen u Užicu u kome cela kanalizacija, posebno preko potoka odlazi u reku. Potrebno je i menjati gradsku odluku jer se primenjuje  Odluka o kanalizaciji iz 1977. godine po kojoj je organ izvršne vlasti Izvršni savet, a ne Gradsko veće. Međutim, postoje drugi zakonski akti po kojima je moguće delovati ukoliko objekti nemaju upotrebnu dozvolu ili je u pitanju nelegalan priključak. Kazne za protivzakonite priključke na mrežu kišne i fekalne kanalizacije kreću se od 50.000 do 200.000 dinara za pravna lica, navode u komunalnoj policiji.  Devedesetih godina u gradovima po Srbiji počinje razdvajanje cevi kišne i fekalne kanalizacije. Razdvajanjem mreže kišne i fekalne kanalizacije užički “Vodovod” postaje nadležan samo za fekalnu, dok  Peta gradska uprava za infrastrukturu gazduje kišnom kanalizacijom. Direktor “Vodovoda” Duško Ljujić kaže da na terenu dolazi do čestih upliva kišnih voda u fekalnu kanalizaciju, divljih priključaka fekalne kanalizacije u kišnu i ispuštanja fekalne vode u Volujački, Uremovački, Koštički potok.

-Veliki su problemi. Konkretno imamo kišni kolektor kod “Froteksa” i na njemu je priključno mnogo nelegalnih voda i svakodnevno se na ovom mestu mogu videti izlivi fekalija u reku neposredno ispod kupališta i često građani protestuju misleći da je za ovaj kišni kolektor nadležan “Vodovod” –  navodi Ljujić i dodaje da postoji i veliki upliv kišne kanalizacije u fekalne kolektore koji pri velikim padavinama prave ogromne probleme, podižu šahtove, vraćaju kanalizaciju u podrumske prostorije zgrada i kuća tako da su građani s pravom nezadovoljni. On dodaje da “Vodovod” malo toga može da uradi u ovakvim slučajevima osim da zahteva od  inspekcijskih službi i građana koji su se nelegalno priključili sa svojom kišnom kanalizacijom u fekalnu da te odvode sklone, jer smo svedoci da je dobar deo olučne kanalizacije u fekalnoj. Užice ima oko 110 kilometara kanalizacione mreže za koju postoji potreba i u samom centru Užica.

-Lično sam išao od hotela “Turist” do hale u Velikom parku i izbrojao preko sedamdeset raznih ispusta u Đetinju, raznih  prečnika i materijala.  Kao “Vodovod” gazdujemo sa četiri ispusta među kojima i to kod hotela “Zlatibor”. Zacevljeni Uremovački potok “nosi” mnogo nelegalnih priključaka za koji mnogi veruju da je naš registrovan ispust. Zatim su regiostrovani ispusti su kod Autobuske stanice i kod Stadiona – navodi Ljujić.  Glavni inženjer za investicije u hidrogradnji u Gradskoj upravi za infrastrukturu Željko Babić navodi  da su delovi grada  pokriveni mrežom kišne kanalizacije, i da postoje urađeni projekti za 30-40 odsto pokrivenosti površine grada ovih cevima. Svake godine postoje određene investicije za gradnje kišne kanalizacije. U pitanju su velika novčana sredstva, pomoć se dobija od Ministarstva privrede. Ove kodine i Kancelarija EU Pro iz Novog Pazara sa 58 miliona dinara finansira radove na kišnoj kanlaizaciji u Krčagovu.

– Do devedesetih bio je zajednički sistem i nisu se odvajale kišna i fekalna kanalizacija. U proteklih 20 godina radimo  na odvajanju kišne i fekalne kanalizacije i čak je projektom koji je “Vodovod” potpisao o izgradnji Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Gorjanima to bilo striktno navedeno da se uradi. Razlog – zato što je mnogo skuplje prečišćavati zajedno kišnu i fekalnu kanalizaciju nego kada su odvojene – kaže inženjer Babić. On dodaje da je veliki broj privatnih objekata priključio olučne cevi na  fekalnu kanalizaciju, a postoji problem zagušenja fekalne kanalizacije kada dolazi do dizanja šahtova.

-Nažalost ne postoji nadležnost da se ulazi na privatne posede i traži da se cevi odvoje. Najviše ovakvih problema ima kod OŠ “Stari grad”, na Rosuljama. Svi odvodi bez prečišćavanja idu u Đetinju. Svaki put kada se radi kišna kanalizacija traži se odobrenje od “Srbija voda”. Dosta fekalne kanalizacije odlazi u Koštički potok – navodi Babić i dodaje da komisije za tehnički prijem objekata  moraju sve da provere, jer sada svi dobijaju tehničke uslove   posebno za kišnu, a posebno za fekalnu kanalizaciju. Ukoliko su u pitanju stari odvodi za sada nije zakonski regulisano kako to rešiti što znači da niko nije nadležan! U Užicu se godišnje ulaže oko 60 miliona dinara na izgradnju kanalizacije kako u projektnu dokumentaciju tako i radove. Ukoliko se sa Vrutaka ispušta 400-500 litara vode u sekundi i ako je dotok Sušice isto toliko, a Fabrika vode na Cerovića brdu preradi 300 litara vode to predstavlja osnov za računici da je na hiljadu litara vode u Đetinji 25-30 odsto kanalizacija. U sušnom periodu kada je mali dotok Sušice to pravi veliki problem i tada se osećaju nesnošljivi mirisi pored reke i nastaje opasnost za biljni i životinjski svet.

Mreža fekalne i kišne kanalizacije u Užicu

 Užice mora rešiti problem do 2025. godine

-Svi investitori novih zgrada dužni su da se priključe sa svojima objektima po   uslovima koje su dobili od javnih preduzeća, Vodovoda, EPS-a, Užice-gasa. Naši inženjeri izlaze na teren i konrolišu izvedene radove po tehničkim uslovima kako bi bili uvedeni u sistem plaćanja. Nesavesni se priključuju na bilo koju cev za koju se pretpostavlja da bi bila kanalizacija. Konkretno u Omladinskoj ulici ima dosta izvedene kanalizacije direktno u reku Đetinju. Činjenica jeste da se sve fekalne vode izlivaju direktno u Đetinju, a do 2025. godine  svaka lokalna samouprava u Srbiji mora imati rešen ovaj problem – ističe Ljujić.

*Projekat Radio Užica „Đetinja: Zašto ne čuvamo najstariju Užičanku?“ sufinansira Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije
Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva

Ostavite odgovor