Pocetna Ekonomija „Pasoš“ za robu u užičkoj komori

„Pasoš“ za robu u užičkoj komori

467
0
Podelite

Predstavnici privrednih subjekata i pojedinci već od 7. oktobra u Regionalnoj privrednoj komori Zlatiborskog upravnog okruga u  Užicu mogu dobiti ATA karnete, a to znači, da više neće morati za ovaj dokument da odlaze u Beograd

Zahtev kao i do sada se podnosi elektronskim putem uz naznaku da se karnet podiže u Užicu. Aplikacija je dostupna na sajtu Komore (pks.rs), rekli su nam u Regionalnoj privrednoj komori Zlatiborskog upravnog okruga.

Pored finansijske koristi i uštede u vremenu, skraćeno je i vreme za koje se izdaje karnet. Blizna carinskih prelaza prema Crnoj Gori i BiH uslovlja da zahteve za karnet u regionalnoj komori, podnose i firme sa drugih područja koje na taj način štede i vreme i novac. kako napominju u RPK Užice, najčešći korisnici ATA karneta su privredni subjekti koji posećuju sajmove, izložbe, izvode radove montaže svojih proizvoda u inostranstvu, muzičke grupe, ističu u užičkoj komori.

ATA karnet je jednostavan međunarodni carinski dokument koji omogućava privremeni izvoz/uvoz najvažnijim grupama roba kojima se trguje u svetu. ATA karnetom roba cirkuliše neocarinjena za period od jedne godine na carinskom području zemlje koja je prihvatila Konvenciju o privremenom uvozu i to bez popunjavanja nacionalnih carinskih isprava, plaćanja carine ili polaganja depozita, što, inače, sledi u redovnom postupku za privremeni izvoz, odnosno, uvoz. U svetu, ATA karnet je sinonim „pasoša“ za robu.

Privredna komora Srbije, kao inicijator, obavila je kompleksnu proceduru i dobila ovlašćenja od Svetske federacije komora (WCF) i srpske Uprave carina da se ATA karneti izdaju pravnim i fizičkim licima u Srbiji.

Ostavite odgovor