Pocetna Društvo Veći prinosi, manje rada i zagađenja

Veći prinosi, manje rada i zagađenja

479
0
Podelite

U Užicu je održan seminar vedske – prirodne poljoprivrede “Unapređenje zdravlja čoveka, zemljišta i okruženja”. Predavač  je bio dr Piter Svon sa Maharašijevog evropskog istraživačkog univertiteta za vedsku poljoprivredu iz Vlodropa u Holandiji .

-Vedska tradicionalna tehnologija duboko kontaktira um unutar nas i iznosi svesno sjedinjenje sa prirodom kako bi se postiglo veće postignuće razvoja biljke. Uspostavlja se kontakt farmera i biljke i postižu veći prinosi. Vedska poljoprivreda uključuje organsku poljoprivredu kao tehnologiju bez toksina.  Na to se nadovezuju vedske tehnologije svesti, frekvencije, meditacije, čime farmer i biljka postaju mnogo bliži i uspešniji – objašnjava dr Svon.

U vedskoj poljoprivredi nema oranja, jer se na taj način razara život u zemlji i sve kolonije živih organizama rečeno je tokom predavanja. Ova poljoprivreda se primenjuje u Americi, Latinskoj Americi, Evropi, ali pre svega u Indiji.

– Jedno od istraživanja je pokazalo je da je ova vrsta poljoprivrede efikasnija i donosi više plodova nego klasična koja podrazumeva obradu zemljišta. Veliki prinosi, manje rada i manje zagađivanja, to su glavne prednosti – zaključuje profesor Svon koji je jedan od najvećih svetskih stručnjaka u ovoj oblasti.

Vedska organska poljoprivreda daje: veće prinose, bolji kvalitet roda, manje korova i štetočina, manje bolesti i poboljšanje kvaliteta zemljišta, iz godine u godinu. Prilikom predavanja dr Svon izneo je i rezultate istraživanja o siromašenju kvaliteta zemljišta širom sveta kada su u pitanju minerali i drugi elementi dok sa druge strane raste proizvodnja hemikalija i veštačkog djubriva.

Organizatori predavanja i seminara dr Svona  u Užicu bio je Centar za organsku poljoprivredu Užice, a  podršku su pružili Grad Užice, Trgo agent, Poljoprivredna i savetodavna služba Užice i  “Zelena filozofija” Beograd.

Profesor Nikola Bajić iz Centra za organsku poljoprivredu Užice  kaže da je vedska poljoprivreda jedan varijetet organske poljoprivrede, jer je ogledima dokazano da uz prisustvo određenih zvukova i muzike na naličje lista otvaraju stome i postaju veće, a samim tim vazduh, ugljen dioksid, sunčeva energija ulaze u većim količinama u biljku i ostvaruju veći prinosi.

-Alfa i omega čitave vedske poljoprivrede jeste zemljište i Piter Svon opravdano traži zemljište puno života, a koristeći hemiju, mineralna đubriva i sintetička sredstva  za zaštitu bilja uništavamo živi svet – kaže profesor Bajić i navodi primer pšenice i količine od 5 tona koliko se danas mora povećati količina đubriva da bi se dobio prinos iz kraja devedesetih što govori da je zemljište ispošćeno i istrošeno i u takvim uslovima je samo oslonac.

Predsednik Zadružnog saveza Srbije Nikola Mihailović koji je prisustvovao predavanju kaže da formiranje zadruga ide uzlaznom linijom i da je među ovogodišnjih 270 novoosnovanih deset koje se bave organskom poljoprivredom. Za podsticanje zadrugarstva izdvojeno je 13 miliona evra.

-Organska proizvodnja ima uzlaznu putanju. Nepovoljan je deo što imamo sve manje i manje radne snage, a ova vrsta proizvodnje zahteva radnu snagu, ali da zadrugarstvo omogućava prevazilaženje ovog problema – kaže Mihailović.

Ostavite odgovor