Pocetna Društvo Podsticati zapošljavanje OSI

Podsticati zapošljavanje OSI

638
0
Podelite

-Idealno bi bilo da osoba sa invaliditetom može, da čim poželi da radi dobije posao, ali to nije realnost kod nas. I kada uloži maksimalan trud, on može biti bez efekta. Podsticanje osoba sa invaliditetom da se uključuju u tržište rada jedan je od naših prioriteta – kaže za Vesti, Vidoje Drndarević.

Koliko grad Užice može da doprinese da se poveća broj zaposlenih osoba sa invaliditetom ?

-U najvećem delu osobe sa invaliditetom zapošljavamo kroz javne radove. Znamo da to nije dovoljno i ne zadovoljava potrebe, jednostavno nije održivo rešenje. Javni radovi se raspisuju jednom godišnje i traju četiri meseca. Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom lepo propisuje da je zapošljavanje osoba sa invaliditetom obaveza i dužnost svih poslodavaca, kao i same države prilikom zapošljavanja osoba u državnim službama i organima. Znači svaka firma je u obavezi da primi, u odnosu na broj zaposlenih, određen broj osoba sa invaliditetom u protivnom plaća penale. Ima dosta onih poslodavaca kojima je isplativije da plate penale, nego da zaposle osobu sa invaliditetom, jer svaka OSI mora da ima i mentora, i onda se oni preračunavaju, i donosu takvu odluku. To sigurno nije humano, ali s obzirom da se radi o menadžmentu, a oni gledaju da imaju što veći profit, tako i odlučuju, i mi tu ne možemo ništa.

Da li ste mišljenja da postoji neravnopravan položaj privatnog i javnog sektora, kada je u pitanju zapošljavanje OSI?

-Već sam rekao, mi ne možemo da utičemo na privatni sektor, a što se tiče javnog sektora, mi tu činimo sve kako bismo zaposlili što više OSI. Obično rade na nekim lakšim poslovima, a jedini, tako da kažem razlog što nema više zaposlenih OSI je i taj što ima onih radnika već zaposlenih, ali su se u međuvremenu razboleli, i dobili određeni stepen invalidnosti. Tako da su kod nas sva javna preduzeća ispunila taj bonus zapošljavanja OSI. Neki su čak primili i više OSI nego što je Zakonom propisano.

Postoji li mogućnost da se u gradskom budžetu povećaju sredstva koja se izdvajaju za zapošljavanje OSI?

-Nema tu neke određene cifre koja se izdvaja samo za zapošljavanje OSI. Kroz Lokalni akcioni plan, zajedno sa Nacionalnom službom zapošljavanja izdvajamo određena sredstva, odnosno udružujemo sredstva, i potom kroz javne pozive pokušavamo da što veći broj osoba sa invaliditetom zaposlimo. Još jednom bih naglasio da to nije dugoročno rešenje. Mnogo je bolje navešću i primer Udruženja invalida cerebralne i dečje paralize koje je osnovalo Preduzeće za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom „Naše zeleno polje“ gde imaju koliko znam pet zaposlenih OSI. Tu je i Ženski centar Užice koji je još jedan primer dobre prakse, kada je u pitanju zapošljavanje osoba sa invaliditetom. Znate da su one u delu pogona nekadašnjeg tekstilnog giganta Cveta Dabić pokrenule servis za prikupljanje, sortiranje i doniranje recikliranog tekstila. Kod njih je od deset zaposlenih žena, šest osoba sa invaliditetom. Svakako su ova dva primer koji bi trebalo da budu osnov za dalji razvoj i mogućnost zapošljavanja osoba sa invaliditetom i da to bude samoodrživo. To je suština. Nije suština da OSI žive samo od dotacija, bilo Republike ili Grada. Grad Užice je iz budžeta podržavao i podržavaće njihove aktivnosti, ali treba sve učiniti da se poveća broj zaposlenih OSI.
Užice finansira rad 12 Udruženja osoba sa invaliditetom. Osim Udruženja invalida cerebralne i dečje paralize, nisam primetio da su ostali nešto preduzimali po pitanju zapošljavanja. Svakako da je i to razumljivo, jer sve zavisi od toga koje su vrste bolesti u pitanju i o kakvom hendikepu se radi. Ne mogu, a da ne pomenem „Budućnost“ iz Sevojna, firmu koja je nažalost propala. Ne znam koliko smo u prošlosti i mi kao grad, ali i država, učinili da se to preduzeće održi. Tu su bile zaposlene OSI, imali su svoje pogone, halu, šivaru, imali su programe koji su bili konkurentni na tržištu… Velika je šteta što smo dozvolili da odu pod stečaj.

Probleme treba rešavati

Iako je LAP-om predviđeno da možemo u ovoj godini zajedničkim sredstvima Grada i Republike finansirati zapošljavanje tri OSI, mi smo odlukom Saveta za zapošljavanje, kojim predsedavam, udovoljili zahtevima devet osoba sa invaliditetom. Napomenuo bih da pored problema zapošljavanja OSI, pokušavamo da rešimo i druge probleme, kao što su stambeni, školovanje i drugi.

PROJEKAT VESTI “BENEFITI ZAPOŠLJAVANJA OSOBA SA INVALIDITETOM” SUFINANSIRA GRAD UŽICE.

“STAVOVI IZNATI U PODRŽANOM MEDIJSKOM PROJEKTU NUŽNO NE IZRAŽAVAJU STAVOVE ORGANA KOJI JE DODELIO SREDSTVA”

Ostavite odgovor