Pocetna Kultura Praznik za sve ljubitelje pozorišta

Praznik za sve ljubitelje pozorišta

770
0
Podelite

Ovaj festival značajan je koliko za posetioce toliko i za same učesnike, jer okuplja umetnike sa čitavog prostora bivše Jugoslavije i tokom sedam dana oni imaju priliku da se oprobaju pred novom publikom, u drugačijem okruženju, prilagode se i steknu nova iskustva, kaže Katarina Mandić

Jugoslovenski pozorišni festival ove godine biće održan 24. put u Užicu od 5. do 12. novembra. Ideju i inicijativu za nastanak ovog festivala pokrenuo je i realizovao uz podršku lokalne samouprave i Ministarstva kulture 1996. godine pozorišni reditelj Branko Popović, tadašnji direktor Narodnog pozorišta  koje je svih proteklih godina bilo izuzetan i domaćin i organizator festivala. To su svaki put prepoznavali gosti festivala, glumci pozorišta iz Srbije i sa prostora bivše Jugoslavije, pozorišni kritičari, mladi – budući pozorišni poslenici, a pre svega, užička publika. Zbog svog značaja i uloge koju ima ne samo u kulturnom životu grada Užica, već i Srbije, pa i van njenih granica, JPF je i tema istraživanja i naučnih radova. Tako je Užičanka Katarina Mandić, apsolvent produkcije na Akademiji umetnosti u Beogradu, jedna od mladih istraživača. Zapravo, tema njenog diplomskog rada je Jugoslovenski pozorišni festival. Zašto se odlučila za JPF, Katarina kaže:

-Odabir teme za diplomski rad na Akademiji umetnosti nije problem kada u svom rodnom gradu imate jedan ovako značajan pozorišni festival kao što je JPF u Užicu. Ovaj festival je od velikog kulturnog značaja za grad Užice. Za 24 godine trajanja festivala na sceni Užičkog Narodnog pozorišta gostovalo je više od 150 predstava. To je značajan doprinos za kulturu našeg grada.

Pozorišni festivali predstavljaju posebnu vrstu kulturnih događaja. Sama reč festival na latinskom znači praznik, a Jugoslovenski pozorišni festival svakako je neka vrsta praznika za sve ljubitelje pozorišta. Ovaj festival značajan je koliko za posetioce toliko i za same učesnike, jer okuplja umetnike sa čitavog prostora bivše Jugoslavije i tokom sedam dana oni imaju priliku da se oprobaju pred novom publikom, u drugačijem okruženju, prilagode se i steknu nova iskustva. Umetnici neretko imaju priliku da svoje sopstveno delo sagledaju iz potpuno nove perspektive kada nastupaju pred stranom publikom, to je i sama čar pozorišta, interakcija sa publikom i osećaj stvaranja u trenutku. Drugačija reakcija publike može da utiče na predstavu na neki način i da je obogati.

Saradnja između gostujućih pozorišta i domaćina je od velikog značaja, jer kroz zajednički rad na festivalu oni prolaze kroz stvaralački proces i razvijaju svoje umetničke sposobnosti, isprobavaju drugačije pristupe i traže nova rešenja. Značajne nagrade kao što je Ardalion, a i samo učešće na festivalima pomažu mladim umetnicima da se afirmišu, i postanu poznati široj publici. Ostvaruju se mogućnosti za nove saradnje, koprodukcije i razvijanje budućih umetničkih projekata.

Predstojeći 24. Jugoslovenski Pozorišni festivl u Užicu bavi se pitanjem uzora, odnosno heroja današnjih dana. Slogan ovogodišnjeg festivala „Bez prevoda“ je „Ko je junak naših dana? “ Za mene su junaci svi koji imaju smelosti da se u današnjem vremenu bave umetnošću, mada to kroz istoriju nikada i nije bilo jednostavno.

Ostavite odgovor