Pocetna Društvo Japanska donacija užičkom Domu zdravlja

Japanska donacija užičkom Domu zdravlja

1721
1
Podelite

Ambasador Japana u Srbiji Đunići Marujama posetio je užički Dom zdravlja povodom primopredaje donacije u medicinskoj opremi vrednoj preko 74.000 evra za podršku unapređenju zdravstvene zaštite lokalnog stanovništva.

Donaciju čini sanitetsko vozilo i oprema za Službu hitne medicinske pomoći, ultrazvučni aparat za  ginekologiju i rendgen aparat za snimanje zuba i tehnički motor za stomatologiju.

Gradonačelnik Užica Tihomir Petković zahvalio se na ovoj  donaciji kao i za pomoć u komunalnoj i drugoj medicinskoj opremi proteklih godina.

-Dom zdravlja dobio je veliku donaciju od japanskog naroda koja će značajno doprineti boljem radu zdravstvenih institucija-rekao je Petković.

Japanski ambasador Đunići Marujama izrazio je zadovoljstvo što ova donacija  predstavlja podršku lokalnom stanovništvu.

-Dom zdravlja Užice uspešno je implementirao ovaj projekat, a novac japanskih poreskih obveznika

je utrošen za nabavku ambulantnog vozila, ultrazvučne opreme, dentalnog rendgena, tehničkog mikro motora i 20 terenskih torbi za Službu hitne pomoći.A sve u cilju unapređenja medicinskih usluga. Iskreno se nadam da će ova nova medicinska oprema omogućiti precizniju dijagnostiku a time i uspešnije lečenje pacijenata-istakao je ambasador Marujama.

Japan će nastaviti da pruža pomoć u oblasti zdravstva stavljajući akcenat na lokalne samouprave kao što je Užice.

Aleksandar Ranković, samostalni savetnik Ministarstva zdravlja naglasio je da je Japan najveći bilaterarni donator zdravstvenog sistema Republike Srbije.

-Sagledavanjem lokalnih potreba našeg stanovništva oni doprinose svaki dan da zdravstveni sistem Srbije bude bolji, da usluge na lokalnom i primarnom nivou budu sve većeg obima i da budu podjednako kvalitetne na onaj način kako se to radi u Japanu-ocenio je Ranković.

Dr Miloš Božović, direktor Zdravstvenog centra Užica podsetio je da pored ove donacije užičkom Domu zdravlja, proteklih godina obezđena je i medicinska oprema Opštoj bolnici Užice i Prijepolje, kao i Domu zdravlja u Priboju.

Direktorka Doma zdravlja Užice dr Danijela Marinković zahvalila se na donaciji koja je u okviru POPOS programa za osnovne potrebe stanovništva.

-Ova donacija ima izuzetnu vrednost za nas i kao neko ko radi u Hitnoj pomoći ambulantno vozilo koristimo osim za hitne slučajeve i za transport u druge tercijarne ustanove. A ultrazvučni aparat na odeljenju ginekologije popravio je kvalitet rada kao i aparat za snimanje zuba-zaključila je dr Marinković.

Na kraju ceremonije uručeni su prigodni pokloni.

1 komentar

  1. Mi ćemo dizati jarbole i spomenike, hiljade besprizornih bitangi i bitangica svih profila će se bogatiti od para na ovaj ili onaj način zahvaćenih iz budžeta, a Japan će donirati ultrazvuk za ginekologiju u zdravstvenom centru ka kom gravitira par stotina hiljada ljudi.

Ostavite odgovor