Pocetna Društvo Obeležena 101. godišnjica oslobodjenja Užica u Velikom ratu

Obeležena 101. godišnjica oslobodjenja Užica u Velikom ratu

1154
0
Podelite

U porti Crkve Svetog Đorđa svečano je obeležena 101. godišnjica konačnog oslobođenja Užica u Prvom svetskom ratu. Služen je  pomen, položeni venci i cveće na spomen ploče poginulih Užičana u ratovima 1912-1918 , zatim na spomen biste majora Koste Todorovića, pukovnika Dušana Purića, ratnog slikara Mihaila Milovanovića, socijaldemokrate Dimitrija Tucovića, spomenik 1300 kaplara ispred Gimnazije  i spomenik Velikoj pobedi  na kružnom toku.

Predsednica Gradskog odbora potomaka ratnika “Major Kosta Todorović” Miljka Pilčević podsetila je na herojske dana iz oktobra 1918. godine kada je u Užice ušao konjički divizion Timočke divizije koja je bila u sastavu Druge armije  kojom je komandovao proslavljeni vojskovođa Stepa Stepanović.

-Preci nam poručuju da se sloboda ne podrazumeva, ona se u mukama rađa i sa žrtvama održava. Sloboda nije sve, ali bez slobode sve drugo  je ništa – poručila je Pilčević navodeći da je u oslobodilačkim ratovima Srbije 1912-1918. godine iz užičkog kraja poginulo 16.113 ratnika , a iz samog Užica 2.871 dok je epidemija tifusa odnela živote preko deset hiljada ljudi u našem kraju.

Predsednik Republičkog odbora Saveza udruženja potomaka ratnika Srbije1912-1918. pukovnik Ljubomir Marković izrazio je zadovoljstvo što u svom rodnom gradu ima priliku da Užičanima čestita Dan oslobođenja u Velikom ratu.

-Ovo je veliki dan za celu severozapadnu Srbiju  zato što je oslobođenjem Užica najavljen definitivni kraj Prvog svetskog rata. Prelaskom preko Drine i izlaskom na Jadransko more slavni Stepa je krunisao sve svoje pobede i bitke kroz koje je prošao. Prvi svetski rat je veliko iskušenje za celu naciju u kome su Srbiji izgubili 1.247.000 vojnika i starešina   što je bilo 28 posto ukupnog broja stanovništva – rekao je Marković I istakao da “ovakvom cenom ni jedna zemlja na svetu nije platila svoju slobodu i nezavisnost”.

On je dodao da su Srbija i njena vojska u svim oslobodilačkim, pravednim i odbrambenim ratovima kao po zakonu odnosila pobede, zato što je bila oslonjena na svoj narod  i zemlju iz koje je crpila snagu.

Pored predstavnika republičkog odbora  Saveza udruženja potomaka ratnika 1912-1918., regionalnih i okružnih odbora vence su položili predstavnici Gradskog odbora potomaka ratnika “Majot Kosta Todorović”, Grada Užica i drugih udruženja i organizacija koje su odale dužnu poštu poginulim Užičanima u Velikom ratu čija su imena uklesana na dvema pločama na ulazu u užičku crkvu, rad kraljevog slikara Mihaila Milovanovića.

Ostavite odgovor