Pocetna Društvo Donatorsko veče za oslikavanje manastira Rujan

Donatorsko veče za oslikavanje manastira Rujan

947
0
Podelite

U svečanoj sali Gradske skupštine održano je donatorsko veče za oslikavanje i dalju obnovu manastira Rujan koji ima poseban značaj za srpsku duhovnost i kulturu, jer je u njemu štampana prva srpska knjiga 1536 i 1537. godine, čuveno Rujansko četvorojevandjelje.  

Prvi rukopoloženi monah u posle pet vekova  od uništenja u jedinom i obnovljenom užičkom manastiru, jeromonah  Teodosije kaže da manastir sa takvom kulturnom istorijom za Srbiju i Užice zaslužuje da blista i ovozemaljskim sjajem.

– Manastir je kuća svih nas i zato ne sumnjam  da ćemo uspeti da oslikamo hram i Bogu  damo  božije. Verujem da će bit ljudi u  našem gradu i zemlji koji će svoj dar koji su primili od Boga  i vraćati Bogu – rekao je Teodosije na svečanosti  i dodao da je freskopis najveći poduhvat posle obnove hrama posvećenog Svetom Georgiju, njegovog konaka i zvonika pre petnaest godina. U obnovi Rujna koju je pokrenuo i gotovo priveo kraju  vladika Hrizostom u međuvremenu se zastalo do prve javne akcije i donatorske večeri u Užicu.

Freskopis će raditi Užičanin Goran Jović sa ostalim vrhunskim majstorima koji su radili i hram Svetog Save na Vračaru. Procena je da je za oslikavanje Rujanskog manastira potrebno oko 60.000 evra, ali će se raditi koliko bude sredstava, jer se svetinja kako je na donatorskoj večeri  rečeno  “radi za vekove, a ne za godinu ili dve”.

Velika želja  svih kojima je stalo do srpske duhovnosti i kulture  jeste da se prva štampana knjiga u Srba vrati u Srbiju. Monah Teodosije kaže da je već zakazan razgovor u Ministarstvu kulture. Jedini sačuvan primerak u celini nalazi u Nacionalnoj biblioteci u Pragu u sastavu Šafarikove zbirke.

– Želimo da se prepozna važnost Rujanskog četvorojevadjelja prve štampane knjige u Srbiji, na prvom mestu u gradu Užicu i kada završimo obnovu manastira da to bude zajedničko delo svih nas, da se blago vrati, makar privremeno. Makar, da vidimo taj mučenički podvig monaha Teodosija, da se celo sveto jevandjelje izrezbari i odštampa što bi bila ogromna radost – rekao je Teodosije koji igrom slučaja  nosi ime čuvenog prethodnika čiju su štampariju otkrili Turci, spalili je, manastir uništili i sav materijal rekom Đetinjom odneli u Užice i podigli medresu. I tokom donatorske večeri ponovljeno je da su stradali mnogi naši manastiri, ali da je Rujan možda  imao najtragičniju istoriju sa manastirištem koje počiva  na dnu veštačkog jezera Vrutci.

Pri tom je naveo podatak da je u Kijevsko pečerski  manastir u Rusiji, danas Ukrajini, koji je star hiljadu godina  svoju prvu štampariju dobio 25 godina posle štamparije  u Rujnu u čijoj je prvoj knjizi zapisano “po volji Oca, po zapovesti Sina i naklonosti Svetog Duha ova božanska knjiga napisana je…” vizantijske 7045 koja je počela 1.septembra  1536, a završila se  31. avgusta 1537. godine.

Grad Užice do sada imao razumevanje za potrebe manastira koliko je bio u mogućnosti, afaltirana su dva parkinga, dovedena rasveta, naveo je Teodosije, dok  prema rečima zamenika gradonačelnika Ivana Stanisavljevića ni donacija za oslikavanje hrama o čemu odluku donosi Gradsko veće neće izostati.

U  sali Gradske skupštine prikazana su dva promotivna filma o Rujanskom manastiru, a na svečanosti je nastupio i hor Muzičke škole “Vojislav Lale Stefanović”. Dalju obnovu i freskopis priložnici mogu pomoći na adresu primaoca Srpski pravoslavni manastir Rujan, Vrutci Užice, šifra plaćanja 189, račun 155-39909-78, svrha uplate – donacije.

Ostavite odgovor