Pocetna Kultura „Lorencačo“ najbolja predstava 24.JPF

„Lorencačo“ najbolja predstava 24.JPF

2505
0
Podelite

Predstavu „Lorencačo“, Jugoslovenskog dramskog pozorišta, u režiji Borisa Liješevića, stručni žiri 24.Jugoslovenskog pozorišnog festivala proglasio je za najbolju.

Ardalion za najbolju režiju pripao je Paoulu Mađeliju za predstavu „Kavkaski krug kredom“, nastalu u koprodukciji Narodnog pozorišta Sarajevo i Scene MESS.

Maja Izetbegović, za ulogu Gruše u predstavi „Kavkaski krug kredom“ dobila je Ardalion za najbolju žensku ulogu, dok je Ardalion za najbolju mušku ulogu pripao Milanu Mariću, za uloge u predstavi „Lorencačo“.

Nagradu Ardalion za najbolju scenografiju dobila je  Adisa Vatreš Selimović, za predstavu „Sjećaš li se Doli Bel“, Kamernog teatra 55 Sarajevo.

Lejla Hodžić za kostime u predstavi „Kavkaski krug kredom“ dobila je Ardalion za najbolju kostimografiju.

Ardalion za najbolju sporednu ulogu pripao je Emiru Hadžihafizbegoviću, za ulogu Mahmuta Zolja u predstavi „Sjećaš li se Doli Bel“.

Miodrag Dragićević za uloge u predstavi „Lorencačo“ dobio je Ardalion za najboljeg mladog glumca i Nagradu politike „Avdo Mujčinović“.

Žiri je dodelio i Specijalnu nagradu predstavi „Tartif“, autorskom projektu Igora Vuka Torbice, rađenu u koprodukciji Srpskog narodnog pozorišta Novi Sad i Narodnog pozorišta Sombor, za inovativnu nadogradnju dramske klasike.

Žiri 24.Jugoslovenskog pozorišnog festivala radio je u sastavu Lenka Udovički,rediteljka i predsednica žirija, Dragana Varagić, glumica, Slobodan Obradović, dramaturg, Janko Ljumović, producent i Igor Vasiljev, scenograf.

„Mislim da je ovaj festival još jedanput potvrdio svoju relevantnost. Moram da kažem i da je sam slogan festivala „Ko je junak našeg doba“ tako tačno pogođen i problematizuje vreme i otvara pitanje različitih dimenzija stvarnosti u kojima živimo. Sam izbor predstava bio je u tom duhu. Bilo je teško doneti odluku. Falilo nam je još nagrada koje su mogle biti dodeljene, što najbolje govori o kvalitetu ovogodišnjeg festivala“, rekla je Lenka Udovički posle saopštavanja odluke žirija.

Jugoslovenski pozorišni festival završava se večeras dodelom nagrada i predstavom u čast nagrađenih „Kako život“ Narodnog pozorišta iz Užica.

Ostavite odgovor