Pocetna Društvo Druga nagrada za Plan detaljne regulacije „Stari grad“

Druga nagrada za Plan detaljne regulacije „Stari grad“

965
0
Podelite

Na 28. Međunarodnom salonu urbanizma koji je održan u Nišu od 8. do 13. novembra, JP „Užice razvoj“ dodeljena je druga nagrada u kategoriji – planovi detaljne regulacije- za Plan detaljne regulacije „Stari grad“.

Na Salonu u Nišu prispela su ukupno 154 rada iz Srbije i zemalja iz regiona, ali i iz Kine i Afrike-Ruande. Nagrade su dodeljivane u 12 kategorija, a u kategoriji – planovi detaljne regulacije- za nagradu se takmičilo 27 planskih dokumenata. Prva nagrada pripala je Urbanističkom zavodu Beograda, a treća JP Urbanizam Novi Sad.

Za direktora JP „Užice razvoj“ Nikolu Maksimovića i ceo tim koji je radio Plan detaljne regulacije „Stari grad“ druga nagrada je veoma značajna i veliki je uspeh za celo preduzeće jer je „Užice razvoj“ sa desetak zaposlenih u odeljenju koje sa bavi ovim poslovima stalo rame uz rame sa znatno većim beogradskim i novosadskim preduzećima. JP „Užice razvoj“ bilo je u obavezi da u okviru ovog plana uradi programa uređenja građevinskog zemljišta i po mišljenju Maksimovića biće potrebno oko pet godina za realizaciju svih projekata u okviru nagrađenog plana, kao što je projekat za most sa magistralnog puta od vidikovca do Starog grada čija je izrada u toku, most na Banjici, revitalizacija samog Starog grada u skladu sa ugovorenim sredstvima uključujući i srednji grad, za narednu godinu planirana je izrada projekta pešačkih staza, zatim projekat za dubravački put, potom saobraćajnice i drugo. Zapravo, Park “Stari grad”, Generalnim urbanističkim planom grada Užica je opredeljen kao centralni gradski park, sa akcentom na srednjevekovno utvrđenje Užički grad i hidrocentralu “Pod gradom” kao nepokretna kulturna dobra od velikog značaja.

-Naš planski dokument je prepoznat na Salonu u Nišu jer predviđa nove kulturne i turističke potencijale našeg Starog grada. Njegovom realizacijom ovaj deo grada će postati izuzetna destinacija za turiste i uopšte kompletan taj reon od Staparske banje i neolitskog nasilja, hidrocentrale „Pod gradom“ i sama Đetinja – istakao je Maksimović, podsetivši da je „Užice razvoj“, odnosno, nekadašnja Direkcija za izgradnju i ranije bila prepoznata po kvalitetnim planskim dokumentima za koje je, takođe, nagrađivana. Maksimović je napomenuo da „Užice razvoj“ trenutno radi veliki broj planova, a jedan od velikih poslova koji ih čeka u narednoj godini je izmena Generalnog urbanističkog plana.
-GUP se menja za narednih 20 godina. Pokušaćemo da razvoj grada Užica u budućnosti predstavimo urbanistički i projektantski, od ulica, javnih površina, javnih ustanova kao i mogućnosti širenja naselja – rekao je Maksimović.

-Ova nagrada je još jedan rezultat iscrpnog, dugotrajnog i kvalitetnog rada, a prepoznaju ga i u drugim zemljama. Zaista smo ponosni što dajemo doprinos u urbanističkom planiranju naše zemlje, a uz izuzetnu podršku grada Užica. Naše preduzeće je učestvovalo u komletnom sastavu na izradi ovog planskog dokumenta, a istovremeno smo radili na realizaciji još nekoliko elemenata javnog prostora sa kojim smo konkurisali kod ministarstava i uspeli da gradu donesemo novac za to – istakla je Ruža Penezić, koordinator za urbanizam i razvoj u JP „Užice razvoj“.

Mila Arsović, odgovorni urbanista na nagrađenom planskom dokumentu „Stari grad“, objasnivši detaljno šta ovaj plan sadrži, smatra da je tim „Užice razvoja“ izradom ovog plana, a koji je rađen u okviru Programa EU PRO, finansiran od strane Evropske unije a sprovodi ga kancelarija UNOPS-a u Republici Srbiji, opravdao povrenje grada koji im je i poverio ovaj zadatak.

-U okviru zakonske procedure javnog oglašavanja, velika pažnja je posvećena učešću naših sugrađana na realizaciji plana u smislu davanja predloga i sugestija za intervencije u prostoru kako bi taj prostor zadovoljio potrebe svih korisnika- rekla je između ostalog Mila Arsović.

Ostavite odgovor