Pocetna Ekonomija Petković: Porez na nivou ovogodišnjeg

Petković: Porez na nivou ovogodišnjeg

941
1
Podelite

Gradski većnik za budžet i finansije Miodrag Petković izjavio je da će porez na imovinu  iduće godine biti na nivou ovogodišnjeg i neće biti uvećavan za najveći broj poreskih obveznika u Užicu.

– Promet nekretnina u prvih devet meseci Užicu ukazuje da neće biti većih promena u delu poreskih obaveza za 2020. godinu. Poreske stope užičke lokalne samouprave su manje nego što je zakonom dozvoljeno i nemamo nameru da ih naredne godine povećavamo – rekao je Petković tokom javne rasprave o trećem rebalasu užičkog budžeta koji predviđa preraspodelu sredstava za infrastrukturu u iznosu od 40 miliona dinara..

Tokom javne rasprave u Gradskoj skupštini rečeno je da gradski budžet ostaje na planiranom nivou i iznosi 3 milijarde i 195 miliona dinara i da je od početka 2019. godine  uvećan za 267 miliona dinara.

– Ovim rebalasom opredelili smo dodatna sredstva za infrastrukturne   radove, pre svega  za ulice i puteve i otvaranje novih pozicija, a i vreme ide na ruku izvođačima radova. Rebalasom dodatno usmeravamo 40 miliona dinara za puteve i ulice – navodi  gradski većnik za budžet i dodaje da se zahvaljujući dobrom planiranju prihoda i rashoda  izvršenje kreće u idealnom razmeru.

Pored radova na putnoj infrastrukturi opredeljen novac odnosi se i na rekonstrukciju kolektora otpadnih voda u Turici za šta je izdvojeno 16 miliona dinara i tender za izvođača radova je u toku.

U pogledu poreza Petković navodi da najaveći broj Užičana korektno izmiruje svoje obaveze, dok manji deo to nije bio u prilici, ali da postoji mogućnost ulaska u reprogram i plaćanje poreza na rate.

Iznos duga za porez na imovinu u Užicu se ne menja iz godine u godinu, dodaje on  uz napomenu da se radi na poreskom obuhvatu i na redovnosti izmirenja poreza.

Javnoj raspravi o trećem rebalansu budžeta i utvrđivanju osnovice za porez na imovinu prisustvovao je mali broj građana. Svoje predloge kako je rečeno oni mogu dostaviti i preko sajta Grada Užica.

Zavisno od zone u prometu nekretnina koji ulazi u osnovicu za plaćanje poreza na imovinu po grupama nepokretnosti za građevinsko zemljište se kreće od 424 do 3.736 dinara u četvrtoj, odnosno prvoj zoni u proseku. Cena kvadrata za promet stanova u prvoj zoni je 91.353, a u trećoj 59.311 dinara. Kvadrat poslovnog prostora zavisno od zone kreće se od 35.181 dinara do 93.405 u prvoj zoni.

1 komentar

  1. Kako je to bajno, kada si državni službenik, ceo život na budžetu, kako god da posluješ, znaš ne znaš, hoćeš nećeš, kradeš ne kradeš, svejedno, naplatiš od građana onoliko koliko ti treba, račune, poreze, sve i super! Ne brinu oni, jer njihove gazde vredno rade na raseljavanju pismenog stanovništva, koje ostaje u manjini. Sa ovim ostalima im je lako, kada se deca od ovih nepismenih opismene i njih će da oteraju i tako još par desetina godina u krug, e posle ćemo da vidimo ko će da ostane, da li će biti dovoljno pastve.

Ostavite odgovor