Pocetna Društvo Briga i o mladima i o starima

Briga i o mladima i o starima

717
0
Podelite

U okviru projekta „Javne ustanove – identitet grada“, koji realizuju Radio Užice, nedeljnik „Vesti“ i portal „Infoera“, nastavljamo sa predstavljanjem javnih ustanova koje funkcionišu u Užicu. Centar za socijalni rad Užice, osnovan je 1961.godine, kao jedan od deset centara u užoj Srbiji.

Ova ustanova u postupku rešavanja zahteva i ostvarivanja pojedinih prava građana od opšteg interesa u socijalnoj zaštiti izvršava obimne i raznovrsne stručne poslove, objašnjava direktorka užičkog Centra za socijalni rad, Ana Urošević. Kada su u pitanju javna ovlašćenja, u skladu sa zakonom, Centar odlučuje o ostvarivanju prava na materijalno obezbeđenje, kao i ostvarivanju prava na dodatak za pomoć i negu drugog lica.

-Centar odlučuje i o ostvarivanju prava na pomoć za osposobljavanje za rad, prava na smeštaj u ustanovu socijalne zaštite, zatim o pravu na smeštaj odraslog lica u drugu porodicu, hraniteljstvu, usvojenju i starateljstvu. Takođe, odlučuje i o određivanju i promeni ličnog imena deteta, merama preventivnog nadzora nad vršenjem roditeljskog prava, kao i merama korektivnog nadzora nad vršenjem roditeljskog prava, – kaže Ana Urošević.

Kada su u pitanju javna ovlašćenja ova ustanova, između ostalog, provodi postupak posredovanja i medijacije u porodičnim odnosima, odnosno, mirenje i nagodbu, dostavlja nalaz i stručno mišljenje, na zahtev suda, u parnicama u kojima se odlučuje o zaštiti prava deteta ili o vršenju, odnosno lišenju roditeljskog prava. Centar na zahtev suda daje mišljenje o svrsishodnosti mere zaštite od nasilja u porodici koju je tražio drugi ovlašćeni tužilac, pruža pomoć u pribavljanju dokaza sudu pred kojim se vodi postupak u sporu za zaštitu od nasilja u porodici.

-U skladu sa odlukom Grada Užica, Centar pruža i usluge u zajednici. To su usluge koje se odnose na pružanje materijalnih davanja u zajednici i ostvarivanje prava. Trenutno, Centar ima oko 1200 korisnika raznih usluga, – kaže direktorka Centra.

U okviru Centra za socijalni rad funkcionišu posebne organizacione jedinice. To su Služba za zaštitu dece i mladih, zatim Služba odraslih i starih, Služba za pravne poslove i Ustanova za odrasle i starije na Zabučju. Ovo domsko odeljenje radi od 2011.godine i kapacitet je 80 korisnika.

Dom na Zabučju je konstantno popunjen i stalno postoje liste čekanja. Ustanova u Domu pruža usluge stanovanja, ishrane, nege, primarne zdravstvene zaštite, usluge socijalnog rada, kulturno-zabavne, rekreativne, okupacione i druge aktivnosti, zavisno od potreba, sposobnosti i interesovanja korisnika.

-Trenutno je u Centru za socijlani rad Užice 22 zaposlenih, što je u skladu sa Rešenjem nadležnog ministarstva i Sistematizacijom o broju zaposlenih. To svakako na ovaj broj stanovika, ali i obim i potrebu nije dovoljno, ali se nadamo da će ministarsvo uskoro promeniti to rešenje i odobriti nova zapošljavanja. Ono što moramo istaći je povećan broj slučajeva nasilja, pa zaposleni moraju veću pažnju da posvećuju tome umesto svom primarnom poslu, – kaže Ana Urošević.

Poslednjih meseci radi se na rekonstrukciji zgrade Centra u Vidovdanskoj ulici u Užicu. Posle dugog niza godina, Ministarstvo za socijlani rad izdvojilo je 12 miliona evra za projekat energetske efikasnosti. Promenjena je stolarija, urađena je fasada, rekonstruisani su mokri čvorovi, a trenutno se radi na unutrašnjoj stolariji. Ovo je način da poboljšamo uslove rada i zaposlenima i korisnicima. Kako kaže Ana Urošević, najznačajnije je to što zaposleni imaju empatiju, jer bez toga ne bi mogli da pruže adekvatnu uslugu, kako bi korisnici iz ove zgrade izašli što zadovoljniji.
Svetomir Milutinović

PROJEKAT RADIO UŽICA “JAVNE USTANOVE – IDENTITET GRADA” SUFINANSIRA GRAD UŽICE
STAVOVI IZNETI U PODRŽANOM MEDIJSKOM PROJEKTU NUŽNO NE IZRAŽAVAJU STAVOVE ORGANA KOJI JE DODELIO SREDSTVA

Ostavite odgovor