Pocetna Kultura U znak sećanja na Ratku

U znak sećanja na Ratku

791
0
Podelite

Pobednik prvog nagradnog likovnog konkursa koji je u septembru raspisala Narodna biblioteka Užice pod nazivom „Moj omiljeni književni lik“, namenjen učenicima od prvog do četvrtog razreda osnovne škole, a u znak sećanja na bibliotekarku Ratku Vučković koja je preminula 29. septembra prošle godine, je Dimitrije Stankić, učenik IV/6 OŠ „Aleksa Dejović“.

 

Drugu gradu dobila je Anđelka Cvetković, učenica II/1 razreda OŠ „Stari Grad“, dok je treća nagrada pripala Aleksi Davidoviću, učeniku III/3 OŠ „Prva osnovna škola kralja Petra II“ i Stefanu Todoroviću, učeniku IV/6 OŠ „Aleksa Dejović“. Na konkursu je učestvovalo 155 učenika sa ukupno 165 radova, od kojih je urađena i izložba u holu Narodne biblioteke.

O pobedničkim radovima odlučivao je tročlani žiri, Dušan Starčević, akademski slikar, Marijana Ćurčić, akadamski slikar i Srđan Stamenković Srle, ilustrator „Politikinog zabavnika“.

Dušica Murić, direktorka Narodne biblioteke Užice, rekla je, između ostalog:

-Ovaj konkurs je izuzetno značajan za Biblioteku jer čuva sećanje na našu bibliotekarku Ratku Vučković, koja je ostavila izuzetan doprinos u radu, ne samo Dečjeg odeljenja već i celokupne ustanove. Ratka je život posvetila deci. Kroz njene edukativno-kreativne radionice prošle su generacije malih Užičana kojima je pružena mogućnost da provedu kvalitetno slobodno vreme i da se približe knjizi. Zahvaljujući Ratki, naša Biblioteka poznata je širom Srbije, ali i u svetu. Njene radionice, koje su se bavile ekologijom i reciklažom „Zelena priča Narodne biblioteke Užice“, izabrane su među pet najboljih u konkurenciji 35 projekata iz celog sveta. O značaju i prepoznatljivosti njenog rada svedoči i pošiljka koja je pre nekoliko dana stigla na našu adresu sa porukom: „Drage kolege, u znak sećanja na koleginicu Ratku Vučković, šaljemo ove radove (ne želimo da se takmičimo). Naša namera je da dečjim radovima ulepšamo sećanje na nju. Veliki pozdrav, Dečje odeljenje Biblioteke „Gligorije Vozarević“ u Sremskoj Mitrovici.-

Dušica Murić se zahvalila svim učesnicima konkursa, učenicima i njihovim učiteljima, izrazivši nadu da će iduće godine, na konkursu biti još više radova.

Ostavite odgovor