Pocetna Kultura Spoj pozitivnih energija

Spoj pozitivnih energija

351
0
Podelite

Izložbom radova u Gradskoj galeriji u Užicu zaokružena je ovogodišnja 24. Međunarodna kolonija umetničke keramike „Zlakusa“, koja je održana početkom avgusta u selu Zlakusa. U okviru kolonije radilo je 11 umetnika iz osma zemalja, Italije, Hrvatske, SAD (Kalifarnija), Belgije, Rusije, Francuske, Australije i Srbije.

-Svako od umetnika pokušao je da da svoj osećaj keramike u tehnici „Zlakusa“ kojom su prvi put radili i svi su bili oduševljeni – rekla je između ostalog Sofija Bunardžić, akademski slikar – keramičar autor projekta „Keramika Zlakusa“ čiji je deo i Međunarodna kolonija umetničke keramike „Zlakusa“. Ona je istakla da od početka kolonija ima podršku Ministarstva kulture Republike Srbije i grada Užica, a od ove godine i Stalne radne grupe za regionalni ruralni razvoj u istočnoj Evropi u partnerstvu sa Nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju.

Sofija Bunardžić je na otvaranju izložbe istakla da je profesor Rolando Đovani koji je ove godine stvarao u koloniji, predložio da Međunarodna kolonija umetničke keramike „Zlakusa“ učestvuje u projektu „Evropski put keramike“ koji on priprema sa svojim prijateljima iz Faence, italijanskog grada čuvenog po keramici. Predlog je podržao i grad Užice. Na ovaj način, osim što će širom Evrope biti promovisana kolonija, Zlakusa, umetnički radovi i sam zanat, biće promovisane i turističke destinacije Užica. U projekat je, po rečima Sofije Bunardžić za sada, osim Faence i Užica, uključeno i nekoliko gradova iz Hrvatske i Grčke.

Pripreme za narednu, 25. Međunarodnu koloniju umetničke keramike već su počele. Sofija Bunardžić je izrazila i nadu da će do tada deo prostora u bivšoj kasarni u Krčagovu opredeljenog za radove nastale na koloniji, biti uređen za izlaganje.

Na otvaranje izložbe u Gradskoj galeriji došli su i učesnici ovogodišnje kolonije Marijana Ćurčić, profesor slikanja u Užicu i Uroš Zvizdić, vajar iz Požege.

-Ne bavim se keramikom, ali kolonija mi je bila fantastično iskustvo i koliko god sam poznavala tehniku i koliko god mi je bila dostupna glina i selo Zlakusa, iskustvo na koloniji je ipak drugačije. Svih deset dana je bilo fantastično i mislim da i radovi govore kako smo se osećali – rekla je Marijana.

-Atmosfera na koloniji bila je posebna, dosta pozitivne energije zbog spoja svih umetnika koji su došli sa raznih strana i sa raznim iskustvima. Voleo bih još koji put da učestvujem u ovoj koloniji – rekao je Uroš Zvizdić.

Umetnici su i tokom ove kao svih ranijih kolonija stvarali umetnička dela na stari, tradicionalan način, veoma sličan onome u praistoriji, na koji domaćinstva u Zlakusi više od 400 godina izrađuju posuđe, a već duže vreme to je nova tehnika u teoriji savremene keramike nazvanoj „Zlakusa“ ili „Sofija-Zlakusa“. Na ovaj način savremena umetnost i kolonija uvek gradi fine spone između tradicionalnog lončarstva jedinstvenog po materijalu, metodu rada i pečenju keramike na otvorenom plamenu vatre i savremenih tendecija u umetničkoj keramici.

Do sada je kolonija okupila oko 360 umetnika iz 35 zemalja sa svih kontinenata, likovnih kritičara, arheologa, umetničkih fotografa i arhitekata.

Ostavite odgovor