Pocetna Društvo Poželjni su ovakvi vidovi obuke

Poželjni su ovakvi vidovi obuke

822
0
Podelite

Nacionalna služba za zapošljavanja, filijala Užice u saradnji sa Udruženjem distrofičara Zlatiborskog okruga od 1. novembra do 6. decembra organizuuje obuku za osobe sa invalitidetom koji se nalaze na evidenciji službe. Obuku trenutno pohađa šest polaznika, a tokom mesec dana trajanja polaznici će imati priliku da steknu znanja i veštine u stonom izdavaštvu

Dragana Kostić, saradnik za odnose sa javnošću NSZ Užice, ističe da ovakve obuke za tržište rada, predstavljaju mogućnost nezaposlenih lica sa evidencije, da steknu dodatna znanja i veštine:

-Na taj način će sebi lakše raskrčili put do zaposljenja. Što se tiče Nacionalne službe zapošljavanja, mi ovakvim obukama pružamo mogućnost nezaposlenim licima da steknu dodatna znanja i veštine. Ovog puta to su obuke za osobe sa invaliditetom, a reč je o obuci za stono izdavaštvo. Obuku sprovodimo uz pomoć Akademije „Sveti Sava“ iz Čačka.

Čedomir Cicović iz Udruženja distrofičara Užice kaže da su ovakvi vidovi obuke izuzetno poželjni:

-Imamo Zakon o zapošljavanju osoba sa invaliditetom, ali to ne znači da osobe sa invaliditetom ne treba da rade na sebi i podižu svoja znanja i veštine . Ono što je specifično za ovu obuku jeste da se obuka za osobe sa invaliditetom realizuje u prostoru Udruženja osoba sa invaliditetom, tako da je to zapravo jedna potpuna sinergija koja podrazumeva unapređenje položaja osoba sa invaliditetom. Partnerstvo Udruženja ovog tipa sa Nacionalnom službom za zapošljavanje se ovim samo nadopunjuje.

Cicović ističe da ovo partnerstvo odavno traje, na obostrano zadovoljstvo:

– Ono zapravo pokazuje da delovanje svih aktera, Nacionalne službe zapošljavanja kao krovnog aktera, i ključnog nevladinog sektora, odnosno organizacija osoba sa invaliditetom , i škola koja pruža ove dokvalifikacije, mogu doneti samo dobro. Naravno, najvažniji segment su osobe sa invaliditetom. Svi zajedno garantuju upravo kvalitetniji kadar na tržištu rada, bilo da su u pitanju osobe sa invaliditetom ili osobe bez invaliditeta. U slučaju osoba sa invaliditetom, to je daleko važnije, jer ne postoje neke druge alternative u smislu fizičkog rada, nekvalifikovanog rada. Osobe sa invaliditetom jednostavno moraju da se usavrašavaju, moraju da rade na sebi. To je jedini način da budu konkurentni na tržištu rada, a to je zapravo ono što svi želimo i što je svima nama interes.

29Predrag Marković polaznik, zadovoljan je onim što je do sada naučio, ali kaže da bi obuku trebalo produžiti:

Ovde smo da naučimo osnove u foto šopu, da naučimo da koristimo alate, ali moja bi preporuka bila da obuka treje duže, bar tri ili četiri meseca. Tada bismo kompletno mogli da naučimo i usvojimo znanja, jer je mesec dana isuviše kratko vreme da ovladate svim alatima u foto šopu, in dizajnu i ilustratoru. A dosta bi mi značilo kada bih mogao da naučim da pravim postere, plakate, vizit karte, promotivni materijal… Čisto da naučim da se igram sa tim alatima.

Cicović: Rad na sebi

Imamo Zakon o zapošljavanju osoba sa invaliditetom, ali to ne znači da osobe sa invaliditetom ne treba da rade na sebi i podižu svoja znanja i veštine .

Ostavite odgovor