Pocetna Društvo Dobra saradnja

Dobra saradnja

454
0
Podelite

Povodom Međunarodnog dana osoba sa invalititetom, gradonačelnik Užica Tihomir Petković sa saradnicima primio je predstavnike 12 udruženja koja deluju na području grada u kojem se procenjuje da je od ukupnog broja stanovnika desetak posto osoba sa invaliditetom.

Po rečima gradonačelnika Petkovića, Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, 3. decembar, povod je da se još jednom skrene pažnja na probleme sa kojima se susreću osobe sa invaliditetom, kao što je visok stepen nezaposlenosti, siromaštvo, problemi vezani za zdravstvenu zaštitu, za obrazovanje, socijalnu zaštitu i sveukupno, za njihovu nedovoljnu uključenost u društveni život. Petković je podsetio na procenu da je oko 70 posto osoba sa invaliditetom siromašno, a više od polovine uopšte ne učestvuje u društvenom životu. U Srbiji se poslednjih godina dosta radilo na donošenju zakonskih i podzakonskih akata koji bi uticali na poboljšanje uslova života osoba sa invaliditetom, ali je veoma važno da ti zakonski propisi budu i primenjeni.

-Sva udruženja osoba sa invaliditetom u našem gradu su aktivna, rade i svi su realizovali neke projekte značajne za poboljšanje uslova života njihovih članova. Zahvaljujući tome, možemo reći da Užice spada u sam vrh gradova u Srbiji kada je u pitanju realizacija projekata koji vode ka boljem životu naših sugrađana iz ovih kategorija. Naravno, da uvek treba više raditi i ulagati novca, pre svega, u materijalnu pomoć porodicama osoba sa invaliditetom, jer im je on neophodan za njihovo lečenje i za uključivanje u društveni život, potrebno je povećati dostupnost obrazvnih institucija – rekao je između ostalog gradonačelnik Petković i ukazao na značaj projekata koje su zajedno realizovali Grad i udruženja podsetivši da Grad već više godina plaća prostor i troškove za udruženja osoba sa invaliditetom. Gradonačelnik je ukazao i na značaj formiranja Gradskog centra za usluge socijalne zaštite koji je za sada među retkima u Srbiji i koji će svoje aktivnosti i u narednom periodu razvijati u saradnji sa nadležnim ministarstvima i donatorskim institucijama.

Po rečima Petkovića, izdvajanja iz gradskog budžeta za potrebe i osoba sa invaliditetom i za rad udruženja proteklih godina su uvek bila veća, a koliko će to povećanje biti u narednoj godini zavisiće od projekata i predloga udruženja gde je potrebno sredstva ulagati.

U ime udruženja, Dragana Dučić, predsednica Međuopštinske organizacije Saveza slepih i slabovidih Užice, ovom prilikom je gradonačelniku Petkoviću poklonila lopticu nastalu tokom realizacije projekta „Pustovanje vune“ koji je ove godine realizovala ova organizacija. Ukazavši na izuzetnu saradnju koju udruženja osoba sa invaliditetom ostvaruju sa Gradskom upravom, Dragana je istakla da svako mnogo radi i trudi se da svi njegovi članovi žive dostojno. Ono što bi naročito želela je da mladi ljudi, osobe sa invaliditetom, brže i lakše dolaze do zaposlenja.

Ostavite odgovor