Pocetna Društvo Radovi na uplitanju glavne sajle za gondolu

Radovi na uplitanju glavne sajle za gondolu

479
0
Podelite

Radovi na najznačajnijoj investiciji u turizmu Srbije u ovoj deceniji privode se kraju. U JP „Gold gondola Zlatibor” očekuju da zlatiborska gondola prve putnike preveze početkom naredne godine. Danas se krenulo sa radovima na uplitanju glavne sajle preko Ribničkog jezera do vrha Tornika .

Na terenu su prisutni predstavnici sva tri izvođača radova.  Nakon toga prelazi se na podizanje sajle na drugom delu, trasom od međustanice do početne stanice u centru. Aktivnosti se ubrzano odvijaju. Svi građevinski i mašinski radovi će biti završeni do kraja godine.

Završena je i studija „Analiza mogućnosti korišćenja obnovljivih izvora energije za napajanje sistema Gold gondole’’, kojom je na osnovu višemesečnih proučavanja zaključeno da je sunčeva energija najbolje rešenje. Plan je da Gold gondola u potpunosti bude ekološki projekat i da ni na koji način ne ugrožava životnu sredinu nego pozitivno utiče na nju. Nastojaće se da u narednih godinu dana bude pripremljeno sve kako bi ušteda energije bila veća.

Upravna zgrada, čija je izgradnja u planu u narednom periodu, a koja će se nalaziti u sklopu početne stanice, takođe će koristiti solarnu energiju za funkcionisanje. Uporedo sa svim radovima koji se trenutno izvode priprema se dokumentacija za tehnički pregled i tehnički prijem. Prikuplja se sve što je neophodno za upotrebnu dozvolu, da bi i taj deo bio spreman do kraja ove godine. Cilj je da sve bude pripremljeno i privedeno kraju na vreme, da bi početkom godine uživali prvo u otvaranju, a potom i vožnji najdužom panoramskom žičarom na svetu.

Ostavite odgovor