Pocetna GKC “Gustav Klimt – preteča modеrne” u Užicu

“Gustav Klimt – preteča modеrne” u Užicu

2542
1
Podelite

Dokumentarna izložba “Gustav Klimt – preteča moderne” Austrijskog kulturnog foruma otvorena je u Gradskom kulturnom centru i traje do 19. decembra ove godine.

Izložba kroz fotografije i reprodukcije umetnikovih dela prati ključne faze života i rada velikog austrijskog slikara Gustava Klimta (1862-1918), začetnika bečke secesije.

Dobrodošlicu na izložbu  u ime Gradskog kulturnog centra poželela je direktorka Jelena Vasović uz reči da je izložba rezultat uspešne kulturne saradnje izmedju Austrijskog kulturnog foruma i užičkog GKC-a.

Direktor Austrijskog kulturnog foruma Adrien Feix  rekao je na svečanosti otvaranja da je Klimt bez sumnje jedan od najvažnijih austrijskih umetnika koji je poznat u celom svetu, a njegova čuvena slika “Poljubac” svake godine privlači na stotine hiljada posetilaca iz čitavog sveta u muzeju Belvedere u Beču.

– Klimt je začetnik doba moderne koja fascinira sve do danas. U isto vreme on je simbol počeka ere savremene umetnosti. Najvažnije prekretnice na njegovom umetničkom putu kao i važni trenuci u privatnom životu prikazani su na ovoj izložbi. Klimt i njegovi savremenici doneli su potpuno nove veze i relacije u slikarstvu – rekao je Feix uz napomenu da  Austrijski kulturni forum nastoji da pomeri relacije i veze na polju kulture i nauke  i zato  zahvalnost GKC-u na ukazanoj mogućnosti da izložba bude prikazana i u Užicu.

Život i stvaralaštvo slikara Gustava Klimta poklapa se sa”zlatnim dobom” Beča s kraja 19.veka kada je nastajao modernizam. Njegova slika “Poljubac” koja se nalazi u bečkoj palati Belvedere jedna je od najpoznatijih slika  u istoriji umetnosti. Inspiraciju za “zlatnu fazu”, sklonost ka ukrašavanju  i  upotrebu zlatnog lista u slikanju Klimt  nalazi u vizantijskim mozaicima tokom posete Raveni 1903. godine.

Direktorka Vasović je dodala da  saradnja GKC-a i Austrijskog kulturnog foruma traje tri godine podsetivši da su Užičani imali priliku i da vide izložbu “Kaliope  – žene u društvu, kulturi i nauci” koja predstavlja biografije  znamenitih Austrijanki koje su oblikovale ovu zemlju.

1 komentar

Ostavite odgovor