Pocetna Društvo Ne rušite svoje snove

Ne rušite svoje snove

933
0
Podelite

Ona je sve, samo ne obična. Ima vrlina ali i mana. Pomalo je ekscentrična, deluje nedodirljivo ali Vas sigurno neće ostaviti ravnodušnim. Ona je devojka koja prosipa sve što misli bez rezere i govori istinu ma kakva bila. NJu ne zanima šta drugi misle o njoj, niti se sama previše udubljuje u tračeve. Ne živi tuđe živote i ne bavi se njima. NJen moto je „Sav se posveti slabostima da bi bio jak“.

Marija Karadarević (1982.) rođena je Užičanka. Za sebe kaže da ne zna za prepreke. Kada nešto naumi da uradi, naći će načina. Ako ne može jedan, možda je dobar neki drugi. Ideje joj ne manjkaju. Već 15 i po godina radi kao operater informacija u Telekomu Srbija. Da ne znate,nikada ne biste rekli da je osoba sa invaliditetom i da boluje od cerebralne paralize:

-Završila sam za ekonomskog tehničara, jer je to nekako po difoltu bila škola za osobe sa invaliditetom. Te godine sam se prosto prijavila konkurs koji je izašao. za operatere tada 988 a sada 1181. Išla smo na razgovore, testiranja i prošla sam. Nisam prošla tu standardnu proceduru sa nekim poteškoćama za zapošljavanje osoba sa invaliditetom. Prosto mi se posrećilo.Možda sam samo sve to uradila u pravo vreme i na pravom mestu.

Kako je Vama bilo da se oslobodite stereotipa i prilagodite se radnom mestu?

-Vratiću se na početak. Imala sam veliki problem u glavi, jer sam stalno mislila kako će me oni prihvatiti kao različitu. Sve zavisi od osobe sa invaliditetom (OSI), i toga kako ona pristupa poslu. Morate da imate dobar temelj koji polazi iz kuće, da vam neko objasni šta će sve da vas čeka kada dođete do radnog mesta. Prvih godinu dana je i bilo predrasuda, koje oni meni sada neće da priznaju. Opet kažem, sve zavisi od OSI i toga kako se postavite u odnosu na tu situaciju. Ja sam sve što oni gledaju kao teškoću, gledala kao šalu koju sam prebacivala na svoj račun, i tako smo to prebrodili.

Da li to znači da predrasude više ne postoje?

-Sada smo došli u fazu da ih ja podsećam da sam osoba sa invaliditetom jer je to kod njih potpuno izbrisano, i u glavi i u komunikaciji, i poslovno i privatno. Svih ovih godina bilo je još OSI koji su se prijavljivali da rade u Telekomu, ali su odustajali. Dolazili su na obuke, ali su vremenom odustajali. Nikada nisam uspela da zhvatim zbog čega su odustajali. Verovatno im je bilo mnogo teško! Kod nas važi pravilo da opstaju samo najjači. Izgleda da sam ja od tih najjačih.

Ko Vam je u svemu pružao maksimalnu podršku?

-U tim situacijam ne možete ništa bez porodice. Porodica je polazište, ali moram naglasiti da ne možete“ sami bez sebe“ i toje onda ništa! Kada odete iz kuće na radno mesto, vi više niste sa prodicom. Morate da živite, ali tako da učinite sve da vam taj kolektiv bude porodica.

Koliko Vam znači to što ste ekonomski samostalni?

-Prija kao i svakome, ali kod OSI to uvek ima posebno značenje. Kada se zaposliš, to znači da moraš da se obučeš, moraš lepo da izgledaš, imaš komunikaciju sa drugim ljudima. Ta socijalizacija je jako bitna stvar.Žao mi je što mi je tata preminuo i ne može da me vidi. On nikako nije mogao da shvati da sam se zaposlila i stalno se plašio tog nekog virtuelnog otkaza. Evo ja radim tolko dugo i hvala Bogu još me niko nije oterao.

Da li je osobama sa invaliditetom teže da se dokažu na radom mestu nego drugima?

-Sigurno jeste. Bilo je i kod mene teških stuacija, ali sam to zaboravila i ne pominjem više. Suština je u tome da mi kao osobe sa invaliditetom moramo svakodnevno da se dokazujemo. Neko ko nema invaliditet, ko 15 godina radnog staža, od njega više niko ne očekuje da se dokazuje na radnom mestu, ali mi, mi smo uvek na početku. Svaki dan moraš da se dokazuješ i da gledaš da ne napraviš grešku.

6

Uz svoj posao, bavite se i poezijom. Izdali ste svoju drugu knjigu „Pametna žena“. Kako sve to postižete?

-To je samo po sebi došlo. Pre 13 godina sam se samo probudila u noć i počela da pišem. Stihovi su se nizali, a nekako je rečima lakše da iskažeš svoja osećanja. Jednostavno poezija je mene pronašla!

I na kraju Vaša poruka osobama sa invaliditetom?

-LJudi ne odustajte od svojih snova. Najlakše je ne raditi ništa, sedeti i pričati koliko Vam je loše i reći ne mogu. Ne odustajte kod prve prepreke. To se ne radi!

Marijana Bakić: Mara je izuzetan prijatelj

-Marijiju poznajem čitav život, a poslednjih godina se i intezivno družimo. Mara je divna osoba, pozitivna, veliki borac. Ona je nama primer kako treba da se borimo u životu i da nikada ne odustajemo.

Ostavite odgovor