Pocetna Ekonomija Dobra ova godina

Dobra ova godina

2457
0
Podelite

Ceo sistem „Jedinstva“ je u protekloj, 2019. poslovnoj godini, ostvario dobre rezultate. Kako kažu u kompaniji, uposlenost kapaciteta bila je iznad sopstvenih mogućnosti, zato je osim svojih preko hiljadu stalno zaposlenih angažovano još oko 300 radnika na određeno vreme i više od 20 firmi kao podizvođača. Očekuje se ukupna realizacija preko 70 miliona evra i dobit oko tri miliona.

MPP „Jedinstvo“ osnovano je 1947. godine i do danas je izraslo u vodeću kompaniju, grupaciju, u oblasti vodosnabdevanja, toplifikacije, gasifikacije u čijem sastavu radi deset preduzeća u zemlji i inostranstvu. Ceo sistem je u protekloj, 2019. poslovnoj godini, ostvario dobre rezultate. Kako kažu u kompaniji, uposlenost kapaciteta bila je iznad sopstvenih mogućnosti, zato je osim svojih preko hiljadu stalno zaposlenih angažovano još oko 300 radnika na određeno vreme i više od 20 firmi kao podizvođača.

-U ovoj godini se očekuje ukupna realizacija preko 70 miliona evra i dobit oko tri miliona evra. Zahvaljujući pozitivnim rezultatima poslednjih trideset godina, investirali smo u prave projekte i na pravi način. Obaveze prema državi, radnicima, dobavljačima i podizvođačima redovno se isplaćuju. Nikada nismo bili u blokadi računa i nikada nismo kasnili ni dan sa isplatom zadara za zaposlene – ističe generalni direktor Mića Mićić.
U protekloj godini, „Jedinstvo“ je radilo na brojnim važnim projektima od kojih su mnogi završeni, a dobar deo ih je priveden kraju. Među značajnim poslovima trebalo bi pomenuti rekonstrukciju Fabrike vode u Užicu i Pirotu, izgradnju kolektora u Kruševcu i Vranju, pripremne radove za fabriku „Prvog partizana“ na Dautovcu na Beloj Zemlji, izgradnju vodovoda i fabrike za pitku vodu za četiri opštine na Kosovu i Metohiji, građevinske radove na 50 kilometara turskog toka, izgradnju 27 crpnih stanica u Šapcu, postrojenje za preradu otpadnih voda na Zlatiboru, radove na izgradnji i montaži gondole na Zlatiboru, radove na graničnim prelazima Gostun i Mokra Gora, instalacije na izgradnji Instituta za kardiovaskularne bolesti „Dedinje 2“ u Beogradu, izgradnja instalacija i čelične konstrukcije u šoping centru od 130.000 kvadrata na Zvezdari u Beogradu, poslovnog centra u Kragujevcu od oko 40.000 kvadrata, izgradnja vodovoda, kanalizacije i crpne stanice u Kotoru, Tivtu, Baru i Cetinju, kao i realizaciju prve faze projekta odsumporavanja u TENT-u u Obrenovcu.

U „Jedinstvu“ kažu da radovi na trenutno najznačajnijem ekološkom projektu „Elektroprivrede Srbije“, izgradnji postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova na četiri bloka TE „Nikola Tesla A“ u Obrenovcu (A3-A6) sve više dobijaju na intenzitetu. Ceo projekat je vredan 167 miliona evra, a realizuje se zahvaljujući kreditnim sredstvima koja su obezbedile vlada Japana i Japanska agencija za međunarodnu saradnju (JICA). Izvođač je konzorcijum japanskih firmi i MPP „Jedinstvo“, koji predvodi „Micubiši Hitači pauer sistem“. Izgradnja sistema za odsumporavanje dimnih gasova zvanično je počela sredinom februara ove godine kada je postavljen kamen temeljac. Tokom realizacije projekta biće uključeno više stotina domaćih radnika u različitim fazama izgradnje postrojenja. Još traju radovi na relokaciji, izmeštanju podzemnih instalacija, ali bi trebalo da budu završeni u potpunosti do kraja godine. U toku su intenzivni radovi na pobijanju šipova za objekte predviđene u okviru prve faze realizacije projekta odsumporavanja.

U „Jedinstvu“ kažu da ih u 2020. godini čeka nastavak radova na TENT-u, tržnom centru u Beogradu, „Dedinju 2“, sekundarnoj mreži gasovoda u Užicu, Zlatiboru i Čajetini. Vrednost ovih ugovorenih radova je oko 120 miliona evra. „Jedinstvu“ predstoji i održavanje kontinuiranog ulaganja u stručni kadar, pre svega u varioce, grejače, vodovodžije.

Ono što iz „Jedinstva“ poručuju, jeste da Vlada Republike Srbije treba da nastavi pregovore sa bankarskim sektorom koji bi trebalo da prati građevinarstvo za obezbeđenje garancija kako bi ravnopravno učestvovali na tenderima u konkurenciji sa stranim kompanijama.

Ostavite odgovor