Pocetna Društvo “Bioktoš” dobio krov nad glavom

“Bioktoš” dobio krov nad glavom

1173
3
Podelite

-Posle 72 godine postojanja preduzeća napokon smo dobili svoj poslovni prostor u koji smo se nedavno uselili na Dan preduzeća  9. decembra – kaže za “Vesti” Mirjana Radivojčević dugogodišnja direktorka ovog preduzeća.

U prvu fazu rekonstrukcije zelene pijace  “Bioktoš” je uložio 40 miliona dinara. Nova zgrada koja je građena prema ekološkim standardima sastoji se od prizemlja i sprata. Objekat prema Ulici Nikole Pašića ima oko 600 kvadratnih metara poslovnog prostora. U prizemlju su lokali za izdavanje  za sve zainteresovane male privrednike Užica.

-Na spratu je poslovni prostor “Bioktoša” koji smo dobili posle 72 godine postojanja kao najstarije užičko komunalno preduzeće. Uselili smo se 9. decembra ove godine kada obeležavamo i svoj Dan. Uprava “Bioktoša” sa svim službama  je objedinjena u novom prostoru za koji smo se potrudili da što lepše izgleda, da obezbedimo adekvatne uslove za rad našim radnicima i prijatan boravak klijenata tokom pružanja naših usluga – navodi  Radivojčević.

Zbog specifičnosti novog prostora kupljen je i jedan deo nameštaja, a prostor oplemenjen zelenilom. Preduslov završetka prve faze rekonstrukcije užičkog zelenog pijaca bila je i izgradnja trafo-stanice koju je postavio EPS na prostoru malog pijaca. Na ovaj način rešeno je pitanje snabdevanja strujom i ostalih objekata koji u okviru rekonstrukcije nastaju, ili će nastati na pijaci. Tokom jeseni počela je gradnja još jedne zgrade prema Ulici Lipa, slične kvadrature kao već izgrađena. U njenom prizemlju nalaziće se lokali, a na spratu biće smešteni prodavci sa robne pijace,  koji su godinama unazad zahtevali preseljenje sa Međaja na bolju lokaciju  zbog mogućnosti većeg  prometa. Kada ova faza bude završena prelazi se na treću koja podrazumeva uređenje središnjeg dela pijace sa nadstrešnicom. Direktorka “Bioktoša” kaže da su u protekle dve godine imali podršku Grada. Ostvarenu dobit “Bioktoša” Grad je za pretprošlu i prošlu godinu preusmeravao u investiranje, dodaje ona. Svaka pijaca je ogledalo jednog grada i Užice će rekonstrukcijom zelene pijace dobiti jednu savremenu i modernu pijacu kakvu grad na Đetinji odavno zaslužuje.

-Projektanti su u okviru parternog uređenja predvideli na samom ulasku na pijac sa Glavne ulice i fontanu. Kada se pokrije čitav prostor između ove dve zgrade, neće više biti nadstrešnica nad tezgama i postojaće veća mogućnost iskorišćenosti prostora, više tezgi za poljoprivrednike. Pijaca je zgradom koju smo napravili kao barijerom zaštićena od izduvnih gasova i prašine iz  Ulice Nikole Pašića. Dve zgrade i nadstrešnica imaće i faktor zaštite od padanja prašine na izložene poljoprivredne proizvode – navodi Radivojčević govoreći o ekološkom aspektu projekta. JKP “Bioktoš” će u rekonstrukciju zelene pijace “Lipa” uložiti blizu milion evra sopstvenih sredstava.  Investicioni plan “Bioktoša” za iduću godinu vredan je 81 miliona dinara.

Lokali

– “Bioktoš” uskoro počinje izdavanje u zakup  dvadeset lokala u prizemlju nove zgrade na pijaci. Kvadrature se kreću od  7,5  metara koliko ima 18 lokala koji su predviđeni za trgovinske usluge i dva lokala od 14 – 16 kvadratnih metara za  ugostiteljske usluge… Svi lokali imaju posebno merenje struje. Prodavci koji su ranije prodavali robu na kioscima na pijaci moći će se to ubuduće da čine i u novom prostoru kao i drugi zainteresovani – navodi Radivojčević.

3 Komentari

  1. Izgleda da će ovo biti baš osveženje kada se završi. Čuo sam da će biti uređen parking na 2 nivoa umesto zanatskog dela i onih lokala do ulice. To bi tek bio pun pogodak, ali ne znam je li to stvarno ideja i ima li mesta onde.

  2. BIOKTOŠ turska reč,znači: Stena nad rekom Bioska= reka; Taš = stena,Bioktoš je vrh(728m) na brdu koje se zove Orlovac (732m),To nije Zabučje,ono je malo dalje iznad Surduka,a okomito brdo iznad Ade zove se Drenovac

Ostavite odgovor