Pocetna Društvo Podela kanti za selekciju otpada

Podela kanti za selekciju otpada

1455
0
Podelite

U okviru projekta “Predgrađa recikliraju – Uspostavljanje sistema upravljanja otpadom u prigradskim naseljima Užica i Tuzle/SUBREC”, počela je raspodela komunalne opreme u 2.500 domaćinstava u Užicu. U sedam mesnih zajednica Krčagovo, Terazije, Turica, Lipa, Centar, Rosulje i Carina domaćinstva će dobiti po dve kante do kraja februara za razvrstavanje na suvi i pomešani otpad.

-Projekat je sufinansiran od Evropske unije kroz program prekogranične saradnje i zajedno ga realizujemo sa Tuzlom. Ovaj projekat ukupno iznosi 711.000 evra od toga 417.000 evra dobijaju javno-komunalna preduzeća “Bioktoš” i Regionalna deponija “Duboko”. Počela je podela i već je 220 domaćinstava dobilo po dve kante od kojih je jedna veća za otpad koji se reciklira, a druga je za mešani otpad-rekao je Tihomir Petković, gradonačelnik Užica.

Uspeh ovog projekta zavisi od građana kojima je i upućen poziv da se uključe u realizaciju. Dopuna ovog projekta počeće krajem ove godine i primarna selekcija otpada biće u delu grada koji nije pokriven ovim projektom.

Projekat primarne selekcije otpada na mestu nastanka je od velikog značaja za JKP “Duboko”.

-Kroz ovaj projekat štitimo deponijski prostor koga ima sve manje, tako da produžavamo radni vek deponije. Ovim smo postavili dobre temelje primarne selekcije u Užicu koja će se proširivati kroz donatorska ili sopstvena sredstva “Bioktoša” i “Dubokog”-naveo je Momir Milovanović, direktor JKP”Duboko”.

Kroz info sesije koje se održavaju u mesnim zajednicama građani su pokazali interesovanje a predstavnici komunalnih preduzeća im objašnjavaju kako da postupaju sa otpadom. U ovaj projekat uključeni su učenici srednjih škola i studenti koji na licu mesta sa građanima razgovaraju ako postoje neke nejasnoće oko razvrstavanja otpada.

Oliver Ristanović, direktor JKP”Bioktoš”objasnio je da primarno selektovani otpad se odvozi petnaestodnevno, a kante za suvi otpad su od 240 a za mešoviti od 120 litara.

-Posle 25.februara počeće odvoženje selektovanog otpada i građani će biti o tome obavešteni.Ukoliko građani budu pravilno odlagali otpad imaće dovoljno mesta u kantama. Vozilo “Bioktoša” će prvo odvoziti “suvi” otpad a početkom aprila kroz projekat će stići i specijalizovano vozilo-rekao je Ristanović.

Domaćinstvo Dušana Sekulića u MZ Krčagovo dobilo je kante i kako je naveo ovo im mnogo znači da na licu mesta odvajaju otpad.

-Konačno da i mi uđemo u evropske tokove sa otpadom i mislim da će sa tim manje biti zagađena i okolina. Sve ovo olakšava i nama građanima, a pratio sam i info sesiju o pravilnom odlaganju-zaključio je Sekulić.