Pocetna Društvo Mitrović ponovo predsednik užičke skupštine

Mitrović ponovo predsednik užičke skupštine

1159
0
Podelite

Predsednik Gradske skupštine Užica je profesor informatike Branislav Mitrović odbornik Pozitivnog Užica koje je deo vladajuće koalicije predvođene SNS-om.

Mitrović je i u prethodnom sazivu obavljao ovu funkciju, a njegov izbor podržalo je 47 odbornika od ukupno 64 koliko je glasalo na konstitutivnoj sednici koja je danas održana u sali Narodnog pozorišta u skladu sa merama prevencije koronavirusa.

Minutom ćutanja na početku zasedanja odata je pošta nekadašnjem gradonačelniku Užica Saši Miloševiću koji je nedavno preminuo. Pre verifikacije mandata i izbora predsednika sednicom su predsedavali najstariji odbornik Milan Jevtić (SNS) i dva najmlađa odbornika Nenad Petrović (SNS) i Darko Tomić (ZS).


Pored stranaka vlasti izbor predsednika podržali su i socijalisti dok je podrška izostala od opozicionih odbornika Zdrave Srbije i Užičke odbrambene lige.

Na danas održanoj sednici za sekretara Skupštine izabrana je pravnik Slađana Mitrović koja je i do sada obavljala ovu dužnost. Obraćajući se odbornicima predsednik užičkog parlamenta u novom sazivu Branislav Mitrović obećao je nastavak dobre tradicije i rada Skupštine u duhu tolerancije, dalje povećanje transparentnosti i nastavak digitalizacije.
-Retko koji parlament u Srbiji se može pohvaliti sa takvim stepenom pristojnosti i dostojanstva u najturbulentnijim trenucima i vremenima kao užički. Insistiraću da što veći broj sugrađana bude uključen u donošenje odluka jer to uvek znači dobru , životnu i primenljivu odluku. Takođe, moramo uključiti što više mladih u društveni život. Nastavićemo digitalizaciju Skupštine i do kraja godine očekujem da ćemo biti jedna od prvih lokalnih skupština u Srbiji koja će funkcionisati potpuno elektronski – rekao je predsednik Gradske skupštine Branislav Mitrović.

Vladan Virijević iz Zdrave Srbije poručio je Užičanima da znaju da je glas za Zdravu Srbiju siguran glas i podsetio na opoziciono delovanje ove stranke i u prethodnom sazivu.

-Zalažemo se za interese građana Užica i opoziciono ćemo delovati i dalje. Kako smo videli i u prethodnim mandatima ima dosta propusta vlasti i pre svega ćemo raditi da pomognemo svim našim sugrađanima kako bi se konačno neke stvari u Gradu Užicu promenile, počev od zagađenja vazduha, pospešivanje poljoprivrede, sela… – naveo je Virijević uz napomenu da kao opozicija ZS ubuduće neće podržati planirana kadrovska rešenja SNS vlasti, jer su pokazali šta znaju u prethodnom periodu.

Izbor predsednika Gradske skupštine podržala je odbornička grupa SPS-JS čiji odbornik Neđo Jovanović kaže da stav oko konstitituisanja vladajuće koalicije u Užicu još nije zauzet od strane SNS koja je jedina u prilici da takvu odluku donese.

-SPS nema opterećenje da li će biti u vlasti ili opoziciji i ono što determiniše rad Skupštine jeste obaveza svih odbornika da rade u interesu građana i sopcijalisti će svoj doprinos dfti koliko je moguće bilo kao vlast ili kontruktivna opozicija – rekao je Jovanović.
Nova sednica Gradske skupštine Užica na kojoj će biti izabrani organi izvršne vlasti gradonačlenik i članovi Gradskog veća zakazana je za petak 21. avgust.

Najozbiljniji kandidat za gradonačelnika Užica iz redova vladajuće koalicije je dr Jelena Raković Radivojević, direktorka Opšte bolnice u Užicu.

U novom sazivu užičke Skupštine koalicija predvođena SNS-om ima 41 odbornički mandat, Zdrava Srbija 15, SPS-JS 7 i po dva UOL i SPAS.

Lokalne izbore su bojkotovali Demokratska strana DS i Dveri koji su ranije imali odbornike, a cenzus na prošlim lokalnim izborima nisu prešli LDP, SRS i Koalicija Metla, odnosno DSS.