Pocetna Kultura Oni koji dolaze

Oni koji dolaze

1241
0
Podelite
Kristina Božović, AU Novi Sad, odsek grafika, IV godina

U Gradskog galeriji u Užicu, u izlagačkom prostoru u prizemlju, otvorena je tradicionalna izložba „Oni koji dolaze“ na kojoj izlažu užički studenti na umetničkim fakultetima i akademijama. Tako će publika u narednih 15 dana moći da vidi preko tridesetak radova 12 mladih umetnika. Na otvaranju izložbe publike i umetnika bilo je toliko koliko da budu ispoštovane sve propisane preventivne mere zaštite od širenja koronavirusa.

Višnja Žilić, FPU Beograd, odsek scenski kostim, III godina

Ovogodišnja izložba je 26. po redu. Prva je održana 1995. godine, a među tadašnjim studentima koji su izlagali bio je i sadašnji direktor Gradske galerije, Zoran Cvetić.

Zoran Cvetić

-Na prvoj izložbi izlagalo je nas šest iz Užica i jedan umetnik je bio sa strane. Inače, svake godine značajan broj umetnika izlaže na ovoj izložbi koja nije takmičarskog, već je revijalnog karaktera. NJen cilj je da okupi umetnike sa svih akademija i fakulteta, da se
oni i susretnu, da svoje radove uporede, razmene informacije, iskustva, dogovore se o nekim budućim planovima – rekao je Cvetić, otvarajući izložbu. On je naveo da su na sadašnjoj izložbi zastupljeni radovi studenata od prve do četvrte godine akademija i fakulteta i da naročito dolaze do izražaja crteži.

Valentina Todorić, Akademija SPC za umetnost i konzervaciju Beograd, odsek obnova i čuvanje, III godina

Jovana Golubović, izložila je dva rada, skulpturu i crtež. Student je prve godine na Akademiji likovnih umetnosti u Trebinju, a bivši je učenik užičke Umetničke škole gde je završila smer konzervator kulturnih dobara.

Jovana Golubović

-Drago mi je što učestvujem na ovoj izložbi, jer smatram da je ona veoma veliki podsticaj za umetnike koji su neotkriveni. Ona je njihov lični podsticaj da napreduju u daljem radu – kaže Jovana koja planira da se u budućem školovanju opredeli za konzervaciju, jer je to najviše ispunjava i u toj oblasti se najbolje oseća.

Milica Vasiljević, FLU Beograd, odsek slikarstvo, I godina

Učesnici 26. izložbe „Oni koji dolaze“, osim Jovane Golubović su i: Nadežda Pavlović, Ivana Milosavljević, Rade Arsić, Višnja Žilić, Kristina Božović, Valentina Todorić, Milica Vasiljević, Kristina Simović, Tijana Vasilijević, Marija Ranković i Vladan Marjanović.

Izložba „Oni koji dolaze“ druga je u Gradskoj galeriji koja je otvorena tokom pandemije koronavirusa.

Kristina Simović, Filološko-umetnički fakultet Kragujevac, odsek zidno slikarstvo, IV godina

-Prva izložba koju smo otvorili na spratu Galerije još uvek je u toku. Posećenost je dobra, publika dolazi, ali naravno, odziv nije kao ranije, jer moramo da poštujemo propisane preventivne mere zaštite uz korišćenje maski. U skladu sa tim, u galerijskom
prostoru ne može da boravi više od pet posetilaca u isto vreme – napominje Cvetić.