Pocetna Društvo Obeležen Dan prvog oslobođenja Užica i rađanja Užičke republike 

Obeležen Dan prvog oslobođenja Užica i rađanja Užičke republike 

1077
0
Podelite

Na Partizanskom groblju na Dovarju položeni su venci i odata pošta palim borcima povodom Dana prvog oslobođenja Užica u Drugom svetskom ratu, 24. septembra.

U ime užičkog SUBNOR-a o ovom značajnom događaju govorio je predsednik Milić Vukić koji je rekao da se i danas sa ponosom sećamo  na dane kada se narod   digao na ustanak i suprotstavio najvećem zlu koje je pretilo tadašnjem svetu – fašizmu.

-Danas se navršilo 79 godina od dana kada je posle borbi na Drežničkoj gradini, Gorobilju, Ovčarsko-kablarskoj klisuri i čestih akcija i sabotaža Užički partizanski odred umarširao u slobodno Užice pošto su ga procenivši da nemaju dovoljno snaga da ga brane, Nemci napustili, a četnici Koste Pećanca se povukli u pravcu Požege. U Užice je nešto kasnije stigao Vrhovni štab partizanskih jedinica na čelu sa Josipom Brozom Titom – rekao je Vukić.

On je podsetio na istorijsku činjenicu da je Užice tada postalo centar jedine slobodne teritorije na tlu porobljene Evrope čime je stvorena Užička republika na kojoj se odvijao privredni, kulturni i društveni život, a poseban značaj imala je Fabrika oružja.

-Najbolji sinovi ovog kraja, nošeni revolucionarnim zanosom i izraženim patriotizmom hrabro su osvajali i  branili slobodu . Od njih, 229 boraca sahranjeno je u ovoj spomen-kosturnici medju kojima i narodni heroji Aleksa Dejović, Nada Matić, Dušan Jerković, Želimir Željo Đurić i Milan Mijalković – naveo je  Vukić govoreći o herojima koje generacije koje dolaze nikada ne smeju zaboraviti.

U ume Grada Užica, zamenik gradonačelnika Dragoljub Stojadinović, rekao je da obeležavamo jedan od najznačajnijih datuma iz istorije Užica – dan rađanja Užičke republike koja je 67 dana bila jedina slobodna teritorija od fašizma porobljenoj Evropi.

– Sećanje na one koji nisu stajali po strani i  čekali da sve prođe već su se suprotstavili neprijatelju, i izabrali da pruže otpor okupatoru, jeste naš dug i obaveza – naveo je Stojadinović uz reči da smo ponosni na njihov heroizam i nepokolebljivost u borbi za slobodu i zato  poklanjamo njihovoj velikoj žrtvi.

Vence su položile delegacije Vojske Srbije, Grada Užica, Gradske opštine Sevojno, SUBNOR-a Užice, SUBNOR-a Sevojno,  Gradskog odbora potomaka ratnika “Major Kosta Todorović”, Udruženja veterana Užice, delegacija Udruženja veterana Čajetine, Udruženje vojnih penzionera, Udruženja penzionera Užica  i delegacija Socijalističke partije Srbije.

Članovi užičkog SUBNOR-a venac su položili i na spomenik vrhovnog komandanta Josipa Broza  koji se nalazi u dvorištu Narodnog muzeja.