Pocetna Društvo Počelo rušenje dimnjaka nekadašnje „Cvete Dabić“

Počelo rušenje dimnjaka nekadašnje „Cvete Dabić“

2147
0
Podelite

Danas je počelo rušenje dimnjaka nekadašnje tekstilne fabrike „Cveta Dabić“, jedno vreme „Frotex“-a u Užicu. Dimnjak je bio simbol i grada i ove fabrike koja je nastala na temeljima prve užičke Tkačke radionice koja je bila početak industrijalizacije užičkog kraja.

Dimnjak ruše radnici MPP „Jedinstva“ pod budnim nadzorom stručnjaka za zaštitu na radu s obzirom na specifičnost posla. Za ovaj posao planirano je deset dana, ali kako su nam rekli nadležni na gradilištu, dimnjak će biti srušen za kraće vreme.

MPP „Jedinstvo“ je od 2006. godine vlasnik celog objekta nekadašnje „Cvete Dabić“ u centru Užica koji zahvata prostor od jednog hektara. “Jedinstvo” je dobilo rešenje za rušenje polovine stare fabrike. Na ovom prostoru planirana je izgradnja stambeno- poslovnog objekta.

Istorija govori da je Akcionarsko društvo za izgradnju tkačke radionice 1898. godine, donelo odluku o izgradnji, a Tkačka radionica počela je da radi 3. maja 1901. godine. NJena pogonska snaga bila je električna energija proizvedena u hidrocentrali na Đetinji po Teslinom višefaznom sistemu naizmeničnih struja koja je puštena u rad 2. avgusta 1900. godine i bila je prva u Srbiji i treća u svetu hidrocentrala ove vrste. Izgradnju hidrocentrale omogućili su članovi Akcionarskog društva na čelu sa znamenitim Užičaninom Mališom Atanackovićem angažujući profesora Đorđa Stanojevića koji je rukovodio radovima.

„Cveta Dabić“ nikada nije obustavljala proizvodnju, radila je i tokom Drugog svetskog rata, a posle oslobođenja, u jednom periodu zapošljavala je i preko 2.500 radnika, mahom, žena. Bankrotirala je 2006. godine.