Pocetna Društvo Raković: Nema zahteva za gradnju minihidroelektrane  

Raković: Nema zahteva za gradnju minihidroelektrane  

900
0
Podelite

Gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević ponovila je da Gradska uprava za urbanizam nije dobila ni jedan zahtev,  niti izdala bilo kakav dokument koji se odnosi na izgradnju nove minihidroelektrane na teritoriji grada Užica, odnosno područja brane Vrutci.

Ona je uputila je poziv predstavnicima građanske čitaonice “Libergraf” i učesnicima protesta da dođu u gradsku kuću i o svemu razgovaraju za stolom i sučele mišljenja na šta će na kraju struka reći svoje.  Gradonačelnica Užica odgovorno tvrdi da vodosnabdevanje grada Užica ni jednog trenutka nije bilo ugroženo i da  će tako i ostati.

-Svi radovi koji su urađeni tokom prošle godine na brani po projektu instituta “Jaroslav Černi”i čiji je izvođač JP “Srbijavode” urađeni su u okviru plana investicionog održavanja i usmereni su na potrebe vodosnabdevanja, a ne iskorišćavanje hidroenergetskog potencijala – rekla je Raković i dodala da se radovi koji se odnose na branu i samu zatvaračnicu i ispust za obezbeđivanje normalnog biološkog   i ekološkog minimuma predstavfljaju najvažnije benefite za grad Užice.

Prema njoj prvi benefit  jeste  isključenje mini centrale ipod brane iz sistema sirove vode, a drugi da je proces zahvatanja vode za njene potrebe automatski regulisan i pod kontrolom JP “Vodovod”. Povodom zahteva koji se odnose za izdavanje građevinske dozvole za radove na brani ona je rekla da nije potrebna za radove koji su predviđeni redovnim godišnjim planom investicionog održavanja brane što je neupitno. Takođe da su saznanja gradskog rukovodstva da EPS do sada nije dobio ni jedan zahtev niti izdao tehničke uslove za gradnju bilo koje centrale na području grada.

Posebno je upozorila da u eri borbe protiv koronavirusa jeste neprimereno održavanje skupa kao što je bio ispred Gradske kuće, jer je potencijalno izvor prenosa zaraze i kada je u Bolnici hospitalizovano 270 pacijenata.

Direktor “Vodovoda” Duško Ljujić rekao je da su zahvaljujući završenim radovima na brani moguća kontrola vode koja će kroz cev ići do postojeće minihidroelektrane,

– Na ovu cev sada odlazi biološki minimum, odnosno nataložena voda sa dna akumulacije i smatra se da je to voda najlošijeg kvaliteta. Količina zahvatanja meri se preko merača protoka koji su povezani sa komandnim centrom na brani Vrutci i svako može da je prati i u “Srbijavodama” – navodi Ljujić.