Pocetna Društvo Janino carstvo diploma, medalja i pehara

Janino carstvo diploma, medalja i pehara

1951
0
Podelite

Već je polagala dva prijemna ispita za upis u srednju školu u Beogradu i Budimpešti. Pored redovne škole završila je i Muzičku, a ove godine završava i Baletsku školu

Jana Milanović, učenica osmog razreda užičke Osnovne škole „Dušan Jerković“ sa školskih takmičenja od petog do osmog razreda ima 22 diplome, a iz ritmičke gimnastike i baleta preko 40 medalja i pehara. Već je polagala prijemne ispite za upis u srednju školu na Vazduhoplovnoj akademiji u Beogradu i u Gimnaziji u Budimpešti. Pored Osnovne škole „Dušan Jerković“ gde je nosilac Vukove diplome, završila je i Osnovnu muzičku školu „Vojislav Lale Stefanović“, a ove godine završava i Baletsku školu „Maga Magazinović“.

Nedavno je osvojila prvo mesto na republičkom takmičenju iz engleskog jezika i to je bio je povod za razgovor o školi, umetničkom daru, svestranosti, nagradama i budućnosti.

-Takmičenje je bilo lepo i nije bilo teško, što me je baš iznenadilo. U konkurenciji je bilo oko 100 učenika iz Srbije. Moraju da se prođu sva tri dela testa, jer ako se jedan ne položi onda se druga dva ne pregledaju. Gramatiku sam uradila besprekorno ali sam na druga dva dela izgubila po poen. Zatim sam polagala usmeni i na osnovu toga sveukupno je to prvo mesto-objasnila je Jana.

Za samo tri godine od petog do osmog razreda osvojila je ukupno 22 diplome iz srpskog jezika, matematike, biologije, fizike i istorije na svim nivoima takmičenja.

-Sa sedam godina kada sam pošla u prvi razred osnovne škole krenula sam i u Muzičku školu. A sa 12 godina u Baletsku školu gde sam za godinu dana završila prva dva razreda. Pored toga, sada sam na drugoj godini solo pevanja od ukupno četiri koliko traje- navodi Jana za „Vesti“ govoreći o svom dosadašnjem obrazovanju.

Sve to zahteva puno obaveza, rada i učenja ali kako ističe sada je potpuno „opuštena“ jer je ostvarila željeni uspeh. S obzirom da živi na Zlatiboru kaže da se seća dana kada se vraćala kući samo da prespava.

-Nije mi bilo naporno jer su obaveze bile u različitim školama, a vreme dok putujem do Zlatibora koristila sam da slušam muziku ili da čitam knjigu. Tako da mi se sve lepo uklapalo- navodi Jana.
Od početka školovanja ima ogromnu ljubav prema nauci, a postoje oblasti koje je posebno zanimaju poput kvantne mehanike, molekularne biologije, astronomije…Oduvek je kako kaže volela da izučava stvari i da se bavi istraživanjem nečeg novog što se otkriva.

Kada razgovaramo o nagradama i postignutom uspehu ima svoj stav zašto je važno takmičiti se u znanju.

-Nagrade su mi dokaz da sam nešto postigla, iako znam da se ne zasniva sve na nagradama u životu. Ali nekako je lakše imati neko priznanje da si to uradio, da si to stvarno ti, nego da znaš da si dobar u tome, ali nemaš sa čim da dokažeš da je to provereno. Tako da mislim da su nagrade lepa osnova za neki početak u obrazovanju i u budućem razvoju.-

Jana na kraju izdvaja da ima ogromnu podršku porodice, prvenstveno od mame i sestara. Veoma su vezane i bliske tako da kada razgovaraju o budućnosti i obrazovanju mama je podržava u svemu.