Pocetna Kultura Bogatstvo i raznovrsje motiva

Bogatstvo i raznovrsje motiva

1099
0
Podelite
Iz Gradske galerije podsećaju da je do 30. jula krajnji rok da studenti umetničkih fakulteta i akademija iz Užica predaju radove za 27. izložbu Oni koji dolaze. To mogu učiniti u prostorijama Gradske galerije radnim danima od 10 do 18 časova.

U Gradskoj galeriji u Užicu otvorena je izložba jubilarnog, 15. Međunarodnog bijenala Suva igla uz prisustvo brojne užičke publike i gostiju iz Republike Srpske. Izložba koju čini 86 radova od 84 autora iz brojnih zemalja biće otvorena za publiku do 27. avgusta. Iako je godina bila izuzetno teška zbog pandemije, 159 autora iz zemlje i inostranstva je poslalo svoje radove

Glavnu nagradu, Gran pri Bijenala dobila je Gabriela Loči (Gabriella Locci) iz Italije. Zlatna igla pripala je Maji Zemunik iz Hrvatske, Srebrna igla Tatjani Marticki iz Srbije, a Bronzana igla Danieli Savini (Daniela Savini) iz Italije. Nagradu Učiteljskog fakulteta Užice dobila je Ivana Pavlović iz Federacije BiH. Jedna od tri Pohvale otišla je u ruke Anje Dosković iz Srbije, Megi Kičing (Maggie Kitching) iz Velike Britanije i Neveni Kežić iz Federacije BiH.

Anja Dosković

Za ovogodišnje Bijenale prispeo je 251 rad od 159 autora sa tri kontinenta, među kojima su i dela novih autora, ali i onih koji gotovo redovno učestvuju, ali i onih koji su već nagrađivani na proteklim bijenalima. Najviše prispelih radova je iz Evrope, među kojima su najbrojniji, osim od umetnika iz Srbije i iz Poljske 27, Italije 20, a zatim i iz zemalja regiona.

Tatjana Marticki

Izložbu je otvorio Ratko Trmčić, član Gradskog veća, podsetivši da je Bijenale zaživelo zahvaljujući inicijativi prof. Bogdana Kršića, velikog imena srpske grafike i tadašnjeg direktora Gradske galerije Mladena Jevđovića „sa željom da se promoviše posebna slikarska tehnika, ali i kulturne vrednosti Užica i Srbije“, naveo je Trmčić.

 

-Veliko interesovanje za učešće na ovoj manifestaciji koje se meri brojem prispelih radova umetnika iz celog sveta, potvrda je da su idejni tvorci Bijenala bili na pravom putu. Želim da se zahvalim svima koji su proteklih godina doprineli da Bijenale postane značajan kulturni događaj, kao i umetnicima koji su ovu manifestaciju prepoznali kao mogućnost da afirmišu svoj grad -istakao je Trmčić.

Zoran Cvetić, direktor Gradske galerije, kaže da za ovogodišnje Bijenale nisu stigli radovi sa svih kontinenata, kao ranijih godina, već sa tri, najviše iz Evrope. Dobijali su i informacije da pojedini radovi nisu stigli u Gradsku galeriju, ali ne znaju razlog zbog čega. Između ostalog, Cvetić se zahvalio članovima međunarodne selekcione komisije, renomiranim grafičkim umetnicima ali i svim umetnicima, učesnicima ovogodišnjeg Bijenala bez kojih, kako je rekao Cvetić, „ naša najstarija manifestacija međunarodnog karaktera u gradu ne bi bila moguća“.

 

Tatjana Marticki iz Čuruga, student na master studijama na Akademiji umetnosti u Novom Sadu na modulu grafika, dobitnica je Srbrne igle. U obrazloženju žirija se navodi: „Rad ove mlade Novosađanke koja sa strašću ekološke svesti i ljubavlju istražuje teksturu vojvođanske ravnice, uveliko je prepoznat. Likovno sjajno konsolidovana a izrazito dinamična i dramatična struktura njenog otiska energično skreće pažnju na složenu i inteligentnu artikulaciju jedne važne poruke“.

-Na ovu nagradu sam veoma ponosna i zahvalna sam na ukazanom poverenju. Ovo je veliki podstrek za dalji rad i izlaganja – rekla je Tatjana Marticki koja je i tokom osnovnih studija bila posvećena tihnici suva igla.

 

-Suva igla mi prija kao jedna ekspresivna tehnika koja ima baš specifične osobine, baršunaste linije koja odgovara jednom ekspresionističkom izrazu – kaže Tatjana koja planira i dalje da radi u ovoj tehnici i u grafici, uopšte.

Tatjana je izlagala na Međunarodnom bijenalu Suva igla u Užicu i 20117. a 2019. dobila je Pohvalu za pejzaž koji je bio tema i ovogodišnje nagrađene grafike.

-Pejzaž jeste moja inspiracija pošto dolazim iz vojvođanskog, ravničarskog podneblja koje mi prija kao lokacija, mesto odrastanja, ali i zbog ekspresivnih i mogućnosti istraživanja u samoj temi – rekla je Tatjana Marticki.

Anja Dosković iz Beograda, talentovana i izuzetna studentkinja druge godine Fakulteta primenjenih umetnosti na smeru grafika i knjiga, nagrađena je Pohvalom za grafiku „atraktivnog predela brižljivo oblikovanog mnoštvom poteza raznih dužina i pritisaka na ploču i efektno osvetljenih praznina“, navedeno je u obrazloženju žirija. Anja je, kako smo nezvanično saznali, najmlađi učesnik ovogodišnjeg Bijenala. Do sada je grafike izlagala na nekoliko izložbi, ali joj je ova nagrada u Užicu prva.

O izložbenoj celini ovogodišnjeg Bijenala, kustoskinja Vesna Todorović, između ostalog je napisala u katalogu:

-Nećemo kriti zadovoljstvo pred ostvarenim dometima umetničkog izraza, pred bogatstvom i raznovrsjem motiva, pristupa i načina izražavanja, rukopisa, načina osmišljavanja, pri kojima i najintrovertniji iskaz ne može da sakrije emociju i njene usmerenosti, bilo ka viđenom u zbilji, ili u mašti, ili pak njenoj ozbiljnoj i složenoj transfiguraciji. Rukopisi su oduvek bili meta grafologa, te ni umetnički ne mogu pobeći od tumačenja.