Pocetna Društvo Međunarodni simpozijum o šljivi

Međunarodni simpozijum o šljivi

757
0
Podelite

U hotelu „Palisad“ na Zlatiboru danas počinje XXII međunarodni naučni simozijum posvećen šljivi u organizaciji  Instituta za voćarstvo u Čačku na kome će učestvovati vodeći svetski stručnjaci o ovom voću. Zbog pandemije koronavirusa pojedini učesnici izlagaće pomoću video linka.

Na trodnevnom skupu biće izložene sve relevantne teme za šljivu, kao što su genetika i oplemenjivanje šljive, testiranju genetskih resursa i sorti, podloge, fiziologija u upravljanje voćnjacima, bolesti i štetočine šljive, kvalitet plodova, sazrevanje šljive i posle berbe, sušenje i prerada voća, marketing i ekonomija šljive.

Simpozijum traje od 14. do 17. septembra, uz učešće blizu dve stotina učesnika iz zemlje i inostranstva.  Institutu za voćarstvo do sada je u svetu priznato 18 sorti šljiva.

Dugoročni ciljevi oplemenjivanja domaće šljive (P. domestica L.) su stvaranje novih sorti prilagođenih agroekološkim uslovima umereno-kontinentalne klime.