Pocetna GKC Kaplanove grafike u GKC-u

Kaplanove grafike u GKC-u

624
0
Podelite

Izložba grafika Draguljuba Kaplanovića Kaplana “Beleške prolaznika” otvorena je u holu Gradskog kulturnog centra na radost užičke likovne publike, jer jedan od naših najboljih crtača izlaže veoma retko.

Kaplanova izložba označila je i početak programa kojim Užice obeležava Dan grada 9. oktobar. Na početku događaja i čestitke za praznik koje je sugrađanima uputila direktorka Gradskog kulturnog centra Jelena Vasović  uz želje za dobro zdravlje i uspeh u radu.

Hol GKC-a u četvrtak veče bio je ispunjen poklonicima likovne umetnosti koji su se uželeli susreta sa Kaplanovom umetnošću i njegovim grafikama.  Katarina Dogandžić Mićunović, istoričar umetnosti govorila je  o slikama koje govore o ljubavi prema bližnjima, planeti Zemlji, duhovnom i religioznom smislu svakodnevnog života i na početku skrenula pažnju da su izložene grafike složene i vrlo zanimljive simbolike, te da nisu “beleške”, niti  autor “prolaznik” kroz ovo vreme i život.

Odgonetanje zanimljive simbolika na Kaplanovim slikama-grafikama i odgovor otkuda jedan Sijuks, devojka koja pokušava da dodirene Mesec, udubljen u svoju muziku violinista i Sveti Sava  ona nalazi u tome što nas Kaplan vraća u dugu tradiciju starih majstora pre moderne, a njegovi simboli detaljno i vešto iscrtani nose bogatu istorijsku naraciju iz svetskih kultura zasnovanih na arhetipovima.

-Svi junaci na ovim slikama su pravi junaci koji teže za svojim spasenjem  kroz doslednost u životu i ispoljavanje odluka ka svome cilju. To je taj putnik koji se otiskuje  u čamcu ka pučini, to je i devojka koja lagano pokušava da dopre do meseca i harmonikaš čiji život možda i nije bajka, ali pokušava da bude dosledan u nameri da svoj život iskupi ljubavlju i od njega napravi pravu bajku. Od svih ovih radova, njih je 15 vidimo u svega par vidimo više figura. Uglavnom su to usamljene ljudske figure uz poruku da budu  i žele da ili jesu da budu uz životinje, ptice, cveće… Na Kaplanovim slikama su ljudi koji šire ljubav prema prirodi, biljkama,čičku, zemlji i potoku što je jednako ljubavi prema čoveku. Otuda i Indijanci na Kaplanovim slikama, narod koji je osmislio najlepše poslovice u vezi prirode. U vreme kada su se pojavili toliki problemi sa prirodiom i  zato su se pojavili ovoliki Sijuksi na Kaplanovim slikama koji su prirodu voleli kao bližnjega svoga – rekla je Katarina Doganžić. Iza svakog dobrog umetnika, stoji pre svega dobar crtač, a Kaplan je izvanredan, rečeno je na svečanosti otvaranja izložbe. Ručno odštampane grafike u tehnici sito-štampe, bojene su tako da ne naruše eleganciju i jasnoću simboličke poruke koju nose crno-bele slike  koristeći srebrnu, zlatnu, nekoliko nijansi rumene i plavu boju koja u mnogim civilizacijama simbolizuje nebesku hijerarhiju i više sile, primetila je Mićunović kao i to da su izložene predstave uokvirene tako da podsećaju na pergament koji daje arheološku vrednost crtežima, jer ne predstavljaju određeno vreme i mesto,  već pre svega čoveka na ovoj planeti.

-Iza svake od ovih slika stoji po jedan Kaplan, da li je to onaj koji svira harmoniku, čelo, devojka sa koferom koja kreće na put neizvesnosti, ili su to svi  likovi dostojni da istraju na svom putu ljubavi u kome leži njihovo spasenje unutar i izavan hrišćanstva – reči su o autorovoj umetnosti, a Mićunović je podsretila da je  pre tri i po decenije na fasadi Trifunovića kuće Kaplan sa Natašom i Ljubišom nacrtao užičko kulturno blago ribu koja je progutala sve i da su se na izložbi našli svi koji su uspeli da se spasu iz čeljusti te ribe. Dragoljub Kaplanović Kaplan, akademski slikar, profesor crtanja i slikanja, slikarstvo je diplomirao 1987. godine  na Akadamiji umetnosti u Novom Sadu u klasi profesora Jovana Rakidžića. Sa koleginicom Natašom Žilić vodi uspešnu školu slikanja i crtanja za mlade.   Reči zahvalnosti dragim ljudima koji su doprineli da do ove izložbe i dođe i od samog autora.

– Do ove izložbe je došlo zahvaljujući jednom čoveku koji me je deset godina nagovarao da izlažem a to je moj školski drug Dragan Mićunović, a zahvaljujem se i Voji Zečeviću bez čije pomoći u ručno rađenoj sito štampi ove grafike ne bi bile moguće videti kao i  prijateljima koji su mi pomogli od srca, kao i svima vama  koji ste večeras došli na izložbu – reči su autora .

Izložbu u GKC-u proglasio je otvorenom  gradski većnik za kulturu Ratko Trmčić koji  je u ime lokalne samouprave pozdravio sve podsećajući da je Kaplanova  izložba početak obeležavanja  Dana grada sa nizom programa i manifestacija pozivajući sugrađane ih da ih posete.  Užice obeležava 692 rođendan, i datum kada se prvi put na jednom dokumentu pominje ima grada u Dubrovačkim spisima.

Zanimljivo je da se u Užicu trenutno održavaju  izložbe tri naša vrhunska likovna umetnika, Dušana Starčevića u Gradskoj galeriji, Radomira Vergovića u Jokanovića kući i Kaplana u GKC-u koju Užičani mogu videti tokom oktobra.

Ostavite odgovor