Pocetna Društvo Tata, mama, ako me voliš, pročitajmo!

Tata, mama, ako me voliš, pročitajmo!

322
2
Podelite

Knjiga “Tata, mama ako me voliš pročitajmo” autora dr Maje Lazić i dr Zorana Dimitrijevića podjednako je namenjena deci i roditeljima, jer kroz pitanja i odgovora daje i stručne savete kako se sačuvati u ovom vremenu. Promocija knjige održana je u okviru programa obeležavanja Dana grada u Narodnoj biblioteci koja je i izdavač, a pod pokroviteljstvom grada Užica, u tiražu od 1500 primeraka za sve osnovne i srednje škole.

-Upotreba alkohola i narkotika, poremećaji ponašanja, sve niža donja granica za stupanje u intimne odnose kod devojčica, neženjene trudnoće kod maloletnih devojčica sa prisutnim seksualnim poremećajima i nasiljem, uz svakodnevno  sagledavanje daljeg pogoršanja, odvele su nas na put da pokušamo da pomognemo deci i roditeljima, ali i celokupnom društvu. To smo učinili ovom knjigom koja daje odgovore na pitanja dece i mladih od drugog razreda osnovne do trećeg razreda srednje škole. Smatramo kao autori i učesnici programa u prevenciji poremećaja ponašanja, zloupotrebe alkohola i psihoaktivnih supstanci, koji su davali određene pozitivne rezultate, da knjiga može da posluži u razvoju ovih aktivnosti-rekao je na promociji knjige dr Zoran Dimitrijević, neuropsihijatar, koji već decenijama svojim radom doprinosi zdravlju mlade
populacije.

Još 1995. godine izdao je knjigu “Tata, mama ako me voliš pročitaj” i tako pružio mogućnost roditeljima da svojoj deci daju odgovore na važna i često postavljana pitanja. Sada je zajedno sa
dr Majom Lazić, psihijatrom u ovom zajedničkom projektu gde daju odgovore na sva pitanja koja interesuju i decu i roditelje.

Dr Maja Lazić, psihijatar u Opšte bolnice Užice, član tima Republičke komisije za borbu protiv narkomanije na promociji knjige objasnila da aktivan rad tima je obustavljen zbog pandemije koronavirusa. Sve dok ne nastave sa radom i ova knjiga može dati veoma dobre rezultate.

-U knjizi su veoma jednostavni, a sa druge strane stručni  odgovori na najčešće postavljana pitanja od strane dece i mladih, koji neće morati da “guglaju” u moru informacija kako bi dobili onu pravu i najbolju za njihov uzrast. Radeći na odeljenju psihijatrije mogu da kažem da je u porastu alkoholizam kod sve mlađih osoba i da se granica kada počinje da se konzumira alkohol sve više spušta. Čak i granica puberteta spuštena je za par godina, mnogo je veći broj pokušaja suicida, upotrebe psihoaktivnih supstanci i zato svi  moramo da posvetimo pažnju ovim pitanjima-naglasila je dr Lazić.

Gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević čestitala je autorima na ovom realizovanom projektu i istakla da javno zdravlje svih sugrađana predstavlja prioritet broj jedan u koji gradska vlast ulaže velike napore i značajna finansijska sredstva.

-Svesni važnosti edukacije najmlađih podržali smo i ovaj projekat, jer želimo da sva naša deca budu zdrava i usmerena na prave vrednosti, daleko od svih poroka koji ugrožavaju njihovo zdravlje i živote, a neposredno i zdravlje i živote članova porodice. Sa tom namerom gradićemo igrališta i sportske terene, otvarati omladinske klubove i stvarati uslove za kvalitetno provedeno vreme. Volite i čuvajte svoju decu, a uz ovu knjigu sa njima pričajte otvoreno o svemu. To garantuje zdravo odrastanje ali i zdravu budućnost -istakla je dr Raković Radivojević.

Javno zdravlje predstavlja najveći interes društva uopšte. Pred čitaocima se nalazi knjiga čiji autori imaju senzibilitet za ovaj značajni resurs. Stručni rad, istraživanje i korpus medicinskog znanja, stavljeni su u službu prevencije koja jeste aktuelni trend usvojen na nivou svetskih eksperata. Tata, mama, ako me voliš-naslov je koji upravo gađa pravo u centar. Prevencija i mentalna higijena počinju u detinjstvu. Temelji za sve u životu postavljaju se u porodici iz koje se regrutuju ljudi sposobni da rade i vole i kao takvi daju najbolje zajednici kojoj pripadaju. Autori su to upravo prepoznali kao poruku i svoje dragoceno iskustvo plemenito podelili sa svojom zajednicom, navela je u recenziji doc.dr Ivana Stašević Karličić, predsednica Republičke stručne komisije za mentalno zdravlje.

Dodajmo, dr Dimitrijević na promociji zahvalio se Gradu Užicu i svima koji su omogućili da knjiga izađe iz štampe i da bude kod prosvetnih radnika, dece i njihovih roditelja kojima je i namenjena.

2 Komentari

  1. Ne, ne volim te, necu da procitam!
    Kakav naslov?! Emocionalna ucena!
    Ovakvim naslovima se gubi kredibilitet za temu psihologije ljudskih stvorenja, a dobija sertifikat za psihologiju drugih bica…

Ostavite odgovor